Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA Z OWOCAMI

Banoffee pie

Banoffie pay (4)Banaffee pie to kolejne ciacho z serii bez pieczenia, które już od dłuższego czasu zalegało na mojej liście „do zrobienia”. Wszystkim, którzy jakimś cudem omijali to ciasto, serdecznie je polecam. Ciasto robi się bardzo szybko, a efekty są przepyszne. Znalazłam na innych blogach, że ciasto jest bardzo słodkie, jednak ja nie odniosłam takiego wrażenia. Owszem jest słodkie (jak to ciasto), ale dla porównania Pani Walewska w moim wykoniu była dużo, dużo słodsza. Na spód użyłam herbatniki pełnoziarniste, masło i gorzką czekoladę, a do bitej śmietany dodałam tylko pół łyżeczki cukru pudru. Może właśnie to zrównoważyło słodki smak masy krówkowej i bananów. Było pyyysznie 🙂

Składniki na tortownicę 20×20 cm:

Spód:

– około 150 g herbatników pełnoziarnistych

– 50 g masła

– 40 g czekolady 70% kakao

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy na piasek, a masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w garnuszku z grubym dnem. Łączymy oba składniki i mieszamy dokładnie, aby masło z czekoladą oblepiły herbatniki (ja zawsze mieszam oba składniki widelcem). Przekładamy wszystko razem do tortownicy i uklepujemy dokładnie, tak by powstał nam spód i około 2 cm boki. Do ugniatania używam dna i boków szklanki. Spód wkładamy do lodówki. Ja przygotowałam spód dzień wcześniej.

Pozostałe składniki:

– 2 banany + sok z połowy cytryny

– niecała puszka masy krówkowej (zużyłam około 350 g )

– 250 ml śmietanki kremówki + pół łyżeczki cukru pudru (nie zużyłam wszystkiego, spokojnie wytarczyłaby połowa porcji)

– kakao do przyozdobienia

Na ciasteczkowy spód wykładamy masę krówkową, równomiernie ją rozprowadzając. Banany kroimy w grubsze plastry, skrapiamy je sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) i układamy je na masie krówkowej, delikatnie dociskając. Warstwa bananów zależy od was. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem puderem i przekładamy na banany. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce

Z tortownicy wykroiłam 8 sporych porcji. Jedna to około 400 kcal.

Banoffie pay (3)

Banoffie pay (2)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

26 komentarzy

  • Reply
    ~Szefowa w swojej kuchni ;-)
    25 stycznia 2015 at 11:13

    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. 🙂 Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    26 stycznia 2015 at 16:34

    Super ciasto, spróbuj też ciasta ananasowego na delikatnym biszkopcie
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-ananasowe-z-wiorkami-kokosowymi

  • Reply
    ~Kopalnia Smaku
    26 stycznia 2015 at 17:15

    brzmi apetycznie:) a ja polecam czekoladowe ciasto owsiane:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/167-100150-czekoladowe_ciasto_owsiane.html

  • Reply
    ~EwaPrzyKawie
    26 stycznia 2015 at 18:37

    Fantastyczne ciasto, proste w wykonaniu i oryginalnie wygląda. Polecam też moje pyszne ciasta
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  • Reply
    ~gin
    26 stycznia 2015 at 20:54

    Według mnie jest dość mocno słodkie, ale jednocześnie obłędnie pyszne 🙂 Uwielbiam 🙂

  • Reply
    ~Dorota
    27 stycznia 2015 at 08:47

    A czy w komentarzach nie może być informacja o tym cieście, czy smaczne, czy warto zrobić więcej czy coś można zmienić, dodać itp.
    A nie „wejdź do mnie” i link. Ja w komentarzach szukam informacji o cieście a nie gdzie i do kogo mam wejść. Chyba coś ze mną nie tak bo ja tego nie rozumiem:(.
    Do Autorki przepisu mam zamiar wypróbować przepis w ten weekend i na pewno napiszę komentarz na temat ciasta:). Tylko zastanawia mnie czy ta tortownica nie będzie za mala;).

    • Reply
      Justyna
      27 stycznia 2015 at 09:02

      Witam serdecznie, dziekuje za zwrócenie uwagi na ten problem. Myślę, że wielu blogerów prowadzi swoje blogi tylko po to żeby je w jakiś sposób rozreklamować, a nie dlatego, że naprawdę ich to pasjonuje. Czekam w takim razie na komentarz czy ciasto smakowało, a jeżeli chodzi o tortownicę, polecam odrazu podwoić składniki i zrobić ciasto w tortownicy o średnicy około 26 cm 🙂

  • Reply
    ~Twój Raj
    27 stycznia 2015 at 12:49

    Wygląda przepysznie a i patrząc na składniki …. to nic trudnego, super !!!!

  • Reply
    ~Jedzmy zdrowo
    28 stycznia 2015 at 14:40

    wygląda niesamowicie 🙂 nigdy o tym cieście nie słyszałam 🙂

    • Reply
      Justyna
      28 stycznia 2015 at 15:30

      W taki razie polecam wypróbować:-) Pozdrawiam

  • Reply
    ~aga
    5 lutego 2015 at 12:58

    Wiem już co upiekę na weekend, to ciacho wygląda obłędnie

    • Reply
      Justyna
      5 lutego 2015 at 14:27

      I smakuje rownież obłędnie. Polecam serdecznie

  • Reply
    ~kasik
    5 lutego 2015 at 23:25

    Jaką masę krówkową ma kupić ? I czy mam ją gotować czy tylko wyłożyć z puszki?

    • Reply
      Justyna
      6 lutego 2015 at 08:32

      Masę nie gotujemy, przekładamy prosto z puszki. A smak można wybrać dowolny, chociaż według mnie najbardziej pasuje ten naturalny krówkowy

  • Reply
    ~kuczi
    9 maja 2015 at 15:53

    przepyszne ciasto!! polecam wszystkim nawet tym co nie do końca przepadają za słodkim. zrobiłam je już dwa razy oczywiście z mniejszą ilością masy krówkowej :). Mam tylko pytanko czy Tobie też wychodzi taki dosyć twardy ten spód bo nie wiem czy tak ma być czy powinien być taki mięciutki (wtedy to już w ogóle rozpływał by się w ustach ).

    • Reply
      Justyna
      10 maja 2015 at 22:16

      Witam, przepraszam za opóźnienie w odpisaniu. Spód wyszedł Ci prawidłowy: zawsze wychodzi twardy ze względu na ciasteczka, masło i czekoladę. Możesz zrobić ciasto na jednej warstwie niepokruszonych (tylko ściśle ułożonych) herbatników. Pod wpływem masy herbatniki zmiękną tak jak lubisz:-) tylko że taki spód nie jest tak trwały jak ten ciasteczkowy. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~kuczi
    9 maja 2015 at 17:22

    witam, czy ten spód też wychodzi Pani taki twardy?

  • Reply
    Krzysztof
    21 lutego 2017 at 11:09

    Ciacho wypróbowane w miniony weekend 🙂 Super sprawa 🙂 Jedynie „nadziałem się” na masę krówkową 🙁 kupiłem masę kajmakową i nie przypadła im do gustu, jest niby słodko-karmelowa ale z posmakiem kwaskowym. Następnym razem Wezmę krówkową-orzechową albo krówkową-czekoladową 🙂 Polecam, może nie na szybko, ale za to na pewno na smacznie 🙂

  • Reply
    Banoffee w szklankach - Relaxtime
    27 października 2021 at 21:30

    […] w szklankach to oczywiście wariacja na podstawie słynnego ciasta banoffee. Oprócz wersji klasycznej na blogu znajdziecie też wersję z malinami i czekoladą. Oczywiście […]

  • Leave a Reply

    dziewiętnaście + dziewięć =