Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY

Ciasto 3 BIT

3 bit (5)Ciasto 3 BIT. Mam wrażenie, że chyba wszyscy właściciele blogów już taki wpis posiadają. Ja się zabrałam za niego dopiero teraz, ale mimo wszystko opłacało się. Szczerze mówiąc, byłam trochę negatywnie nastawiona do tego ciasta bo myślałam, że pewnie jest trochę przereklamowane. Tymczasem – niespodzianka. Ciasto strasznie mi posmakowało. Moja Druga Połówka mówi, że strasznie słodkie, ale i tak wcinał, aż mu się uszy trzęsly 🙂 Mi natomiast ta słodkość nie przeszkadzała i wręcz przeciwnie, miałam wrażenie że masy świetnie się uzupełniają. Przepis zaczęrpnęłam z bloga Przepisy Aleksandry i jej Mamy. Polecam serdecznie zwłaszcza, że jest to ciasto, które bez pieczenia nie wymaga od nas dużej uwagi.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Masa budyniowa:

– 2 żółtka

– 2 szklanki mleka

– niecałe pół szklanki cukru

– opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

– 3 pełne łyżki mąki pszennej

– 200 gramów masła

Dodatkowo:

– około 36 sztuk herbatników (użyłam pełnoziarnistych)

– duża puszka kajmaku

– 500 ml śmietanki kremówki 36%

– 2 zagęstniki do śmietany ( śmietan -fix)

– 2 kostki gorzkiej czekolady starte na tarce

Najpierw szykujemy masę budyniową. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1,5 szklanki mleka, masło oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, budyń, mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką by nie było żadnych grudek. Masę jajeczną przelewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy gaz i ciągle mieszając gotujemy budyń, aż będzie gęsty.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, którą przykrywamy kajmakiem rozsmarowanym lekko nożem. Kajmak przykrywamy drugą warstwą herbatników (lekko je dociskając). Na herbatniki wylewamy gęsty, ciepły budyń, który znów przykrywamy herbatnikami. Gdy foremka przestygnie wstawiamy ją na noc do lodówki (minimum kilka godzin). Po tym czasie ubijamy śmietankę wraz z śmietan-fixami, wykładamy ją na herbatniki jako ostatnią warstwę i obsypyjemy czekoladą starta na tarce. Ciacho przechowujemy w lodówce.

Z blaszki wyszło około 12 dużych (lub 16 mniejszych) porcji. Jedna to około 450-500 kcal.

3 bit (3)

3 bit (1)PS. Ja zrobiłam ciacho z połowy porcji i wystarczyło mi akurat na przetestowanie moich dwóch nowych foremek (miniaturowe keksówki)

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

22 komentarze

  • Reply
    ~Piotr
    16 grudnia 2014 at 10:04

    Miałem okazję już robić to ciasto. Jest wyśmienite. Lecz trzeba je jeść nie tak dużymi kawałkami jakby się chciało ze względu na to że jest właśnie bardzo słodkie. Szybko syci.

  • Reply
    ~wedelka
    16 grudnia 2014 at 10:40

    Uwielbiam 🙂 I robiłam go nawet całkiem niedawno 🙂

  • Reply
    ~(Nie)Perfekcyjna Pani Żona
    17 grudnia 2014 at 09:50

    Super! Od jakiegoś czasu jestem fanką ciast bez pieczenia, na herbatnikach! Dlatego na pewno wykorzystam ten przepis! Tym bardziej, że ciasto wygląda na bardzo pyszne 😉
    Zapraszam na mojego bloga:
    http://perypetiemlodejzony.blog.pl/

    • Reply
      Justyna
      17 grudnia 2014 at 10:19

      W takim razie serdecznie polecam i pozdrawiam

  • Reply
    ~tss
    17 grudnia 2014 at 10:16

    Coś mniej słodkiego może? Czekoladowy orzechowiec z mascarpone – http://www.stachurska.eu/?p=5502 .

  • Reply
    ~ewka
    17 grudnia 2014 at 10:25

    Rewelacyjne ciasta 3 BIT moje ulubione, szybko się robi a do tego jest przepyszne. Polecam tez moje ciasta na święta
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    17 grudnia 2014 at 12:45

    Bardzo lubię to ciasto, a do siebie zapraszam na pyszne ciasto krakers z brzoskwiniami bez pieczenia
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-krakers-bez-pieczenia

  • Reply
    ~UlubionePrzepisyBarbary
    17 grudnia 2014 at 13:24

    Ciacho wygląda rewelacyjnie, aż chciałoby się zjeść monitor, szkoda że to nie możliwe:-( (sorki łasuch ze mnie). I tak cudnie ukrojone, zwykle pięta się mieszają, a tu proszę, jak z pod linijki.
    Pozdrawiam i życzę udanych świat, a w przewie krzątaniny świątecznej zapraszam czasem do mnie:-)

    • Reply
      Justyna
      17 grudnia 2014 at 13:51

      Dziękuję bardzo za miłe słowa. Pozdrawiam i również życzę udanych świąt. A na bloga z ciekawoscią zaglądne:-)

  • Reply
    ~Twój Raj
    18 grudnia 2014 at 18:56

    Wygląda przepysznie ale patrząc na przepis to zrobiłbym ….tak jak twoja połówka czyli dałbym o połowę mniej cukru !!!!

    • Reply
      Justyna
      18 grudnia 2014 at 23:28

      Jest to zawsze jakieś wyjście:-) Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~justyna
    14 listopada 2015 at 12:51

    Masa budyniowa rozwarstwiła mi się na budyń i rozpuszczone masło, muszę poszukać innego przepisu na nią, ta mi nie odpowiada

  • Reply
    ~Anna
    14 listopada 2015 at 21:38

    Od kilkunastu lat piekę, ale pierwszy raz robiłam masę budyniową z topionym masłem. I niestety baaaardzo się zawiodłam. Masło się oddziela, odlałam chyba połowę. Przysporzyło mi to niemało kłopotów. Próbowałam na sitku, przekładałam z gara do gara…. Brak słów. Raczej poszukam innego przepisu. Pozdrawiam.

    • Reply
      Justyna
      15 listopada 2015 at 11:01

      To była również moja pierwsza masa budyniowa z masłem, które podgrzewamy, ale na szczęście sie udała. Zawsze można przygotować klasyczną masę budyniową. Pozdrawiam

    Leave a Reply

    pięć × 4 =