Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto czekoladowe bez mąki z kremem i bananami

Ciasto czekoladowe bez mąki (1)Ciasto czekoladowe bez mąki znalazłam na blogu Mój przepis na życie. Ciasto w konsystencji dość mocno przypomina wilgotne i ciężkie brownie co automatycznie (jak dla mnie) przemawia na jego korzyść. Dodałam do niego banany, które ostatnio królują u mnie w lodówce oraz klasyczny krem z mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest naprawdę proste do wykonania, a dodatki dają nam możliwość wielu wariantów: można wybrać dowolne owoce lub ewentualnie je pominąć, można je umieścić pomiędzy ciastem a kremem lub na kremie, z kremu w zasadzie też można zrezygnować 🙂 Tak więc: do dzieła!!!

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Ciasto:

– 180 g czekolady gorzkiej (70%) – można połączyć pół na pół z mleczną

– 60 g cukru

– 60 g masła

– 4 jajka (białka i żółtka osobno)

– szczypta soli

– łyżka oleju

Czekoladę, masło oraz olej rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem, dobrze mieszamy i odkładamy do lekkiego ostudzenia. 3 białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, do ubitej piany dodajemy powoli cukier i ubijamy do momentu, aż będzie gęsta i lśniąca. Żółtka i pozostałe białko dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do masy białkowej ciągle ubijając. Miksujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu dodajemy czekoladę i ostatni raz, krótko misujemy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do piecznia i wstawiamy do piekarnika na 30 min, temperatura 180 stopni. Ciasto po ostudzeniu opadnie pozostwiając wgłębienie idealne na krem lub owoce.

Krem

– 250 g mascarpone

– 150 ml śmietanki kremówki

– 1,5 łyżki cukru pudru

– 1 mały banan.

– łyżka kakao

Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem i łączymy z mascarpone. Banana kroimy w plasterki, układamy na cieście i wykładamy masę śmietanową. Całość przyozdabiamy kakao i wkładamy do lodówki, by masa się dobrze schłodziła.

Z foremki wykroiłam 10 porcji. Jedna to 347 kcal.

Ciasto czekoladowe bez mąki (4)

Ciasto czekoladowe bez mąki (3)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

43 komentarze

  • Reply
    ~gin
    6 października 2014 at 16:57

    Obłędnie czekoladowe, idealne na jesienną chandrę 🙂

  • Reply
    ~Grzegorz
    10 października 2014 at 15:57

    Interesujący deser, szczególnie dla osób lubiących czekoladę- czyli dla mnie. A o której godzinie najlepiej je zjeść, żeby zachować sylwetkę –> odpowiedź jest tu http://biology.blog.pl/2014/09/09/nietylko-co-ale-i-kiedy-jemy/

    • Reply
      Justyna
      10 października 2014 at 17:26

      Pewnie rano 🙂 Ale chetnie sprawdze:-)

  • Reply
    ~dobre-rady-pomoc
    10 października 2014 at 17:45

    Jak zawsze przepis świetny a ciasto wygląda obłędnie, zjadłabym go z miłą chęcią:-D
    http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html

  • Reply
    ~Ewa gotuje
    10 października 2014 at 18:30

    Super te mascarpone wygląda jak ptasie mleczko. Zapraszam na mojego bloga z pysznymi ciastami http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  • Reply
    ~Ewa
    10 października 2014 at 19:12

    Ciasto wygląda wspaniale , bardzo smakowicie )
    Pyszności ….

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    10 października 2014 at 20:27

    Wow, jakie smakowite ciasto, do siebie zapraszam na inne ciasta i desery 🙂
    http://bulkazchlebem.pl/tematy/ciasta-i-desery

  • Reply
    ~vbenita
    11 października 2014 at 20:15

    Po co w tym cieście olej?

    • Reply
      Justyna
      11 października 2014 at 22:34

      Olej był użyty w oryginalnym przepisie, w którym nic nie zmieniałam. Myślę, że chodzi o zróżnicowanie tłuszczy jakie dodajemy do wypieku, oraz o dodatkowy efekt „wilgotnego ciasta”. Jeżeli zamienisz olej na doodatkowe masło, ciasto również wyjdzie. Pozdrawiam

  • Reply
    ~Kaja
    11 października 2014 at 23:15

    Kiedy zacząć dodawać mascarpone do kremówki? W trakcie ubijania czy już do ubitej i nadal miksować?

    • Reply
      Justyna
      12 października 2014 at 08:09

      Należy najpierw ubić kremówkę i do ubitej dodać mascarpone. Proszę pamiętać żeby nie miksować całośći zbyt długo. Pozdrawiam

  • Reply
    ~mala
    21 października 2014 at 10:37

    Dobre aczkolwiek ciasto wszło mi bardzo scisłe wręcz twardawe ma takie być???

    • Reply
      Justyna
      21 października 2014 at 23:13

      Ciasto powinno być miękkie. Prawdopodobnie zbyt długo czekałaś z wyjęciem go z piekarnika. Ja pod koniec pieczenia obserwowałam ciacho 🙂 Polecam następnym razem piec krócej:-) Pozdrawiam

  • Reply
    ~Ewcia
    26 października 2014 at 09:21

    Super ciasto. Bardzo ładnie wygląda, zapraszam do siebie na bloga z pysznymi pomysłami http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  • Reply
    ~LINDZIA
    26 października 2014 at 13:05

    Czy można coś dać zamiast mascarpone??

    • Reply
      Justyna
      26 października 2014 at 19:33

      Można użyć sera ricotta lub zmielonego twarożku. Gdyby jednak masa była zbyt rzadka należy dodać żelatynę. Można również zrezygnować z jakiegokolwiek serka i zrobić masę tylko z bitej śmietanki. Pozdrawiam serdecznie

      • Reply
        ~LINDZIA
        29 października 2014 at 18:48

        Bardzo dziękuję za odp:)

  • Reply
    ~Deser
    26 października 2014 at 13:56

    Zapraszam na wspaniałe ciasta domowe http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  • Reply
    ~ania
    26 października 2014 at 20:41

    Mmmm, koniecznie wypróbuję! Jestem słodyczociastoholikiem, ale wręcz nienawidzę piec. No ale ten przepis sobie zapisałam, bo wygląda na ten typ ciast, które kocham najbardziej – mokre, ciężkie i jeszcze najlepiej z leciutkim zakalcem:)

    P.S. Przykre, że zamieszczają tu komentarze sami blogerzy kuchenno-słodyczowi, którzy tylko szukają okazji, żeby zareklamować swojego bloga cudzym kosztem. Strasznie to żenujące…

    • Reply
      Justyna
      26 października 2014 at 22:09

      Ciasto polecam serdecznie, powinno posmakować:-) A co do pozostałych blogerów… no cóż, dobrze że jest garstka odwiedzających naprawdę zainteresowanych samych ciastem:-) Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Kornelia
    29 października 2014 at 16:21

    właśnie wcinam!jest wspaniałę, nigdyw życiu tak pysznego,mokrego czekoladowego nie jadłam jak to!a masa to też niebo w gębie 😀 dzięki za przepis!

    • Reply
      Justyna
      29 października 2014 at 23:24

      Bardzo się cieszę że smakowąło. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Smakoszka
    31 października 2014 at 15:18

    Ciasto jest przepyszne, naprawdę polecam. Piekłam już kilka razy. Mam tylko pytanie, jak zwiększać składniki żeby zrobić to ciasto na wiekszej blaszce? Przyznam się że już próbowałam, zwiększyłam ilość jajek, ilość czekolady i masła, ale dwa razy nie wyszło takie super jak z orginalnego przepisu. Dodam, że nie używam w tym cieście oleju. Może to błąd? pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      31 października 2014 at 21:40

      Polecam użycie oleju, ponieważ daje on ciastu między innymi odpowiednią strukturę. Netomiast jeżeli chodzi o przeliczenie składników polecam stronę Moje Wypieki gdzie jest świetny przelicznik: wystarczy podać wymiary foremki początkowej oraz taką na jaką chcemy przeliczyć no i oczywiście składniki. Przelicznik, z którego zresztą zawsze korzystam, znajdziesz tutaj: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Smakoszka
    5 listopada 2014 at 18:20

    dziękuję za odpowiedź, bardzo przydatna strona. pozdrawiam:-)

  • Reply
    ~Gość
    11 listopada 2014 at 16:55

    Ciasto upiekłam, nie wygląda tak jak na zdjęciu 🙁 jest płaskie. Mam nadzieję że chociaż w smaku będzie ok.

  • Reply
    ~mmagic
    20 listopada 2014 at 11:04

    Zrobiłam. Jest pyszne , gorzkoczekoladowe, takie jak ma byc a na dodatek zaskakująco łatwe w produkcji .
    Nie miałam mascarpone , za to miałam świeze maliny i bardzo gęstą , niekwaśnią śmietanę . Powstał pyszny sos malinowy i wspaniale sie skomponował.
    Bardzo dobry przepis. Polecam kazdemu i dziękuję autorce. :-)))

    • Reply
      Justyna
      20 listopada 2014 at 12:59

      Bardzo sie cieszę że smakowało i polecam sie na przyszłość, a z sosem malinowym musiało być pysznie:-)

  • Reply
    ~paulina
    5 stycznia 2015 at 14:14

    Bardzo podoba mi się ten przepis:) chciłabym je zrobic:) mam pytanie: w jak duzej formie i o jakim ksztalcie pieklas to ciasto? Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      5 stycznia 2015 at 19:37

      Ciasto piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm. Pozdrawiam

  • Reply
    ~Beata
    9 stycznia 2015 at 14:28

    Ciasto jest naprawdę świetne! We wtorek zrobiłam 1-szy raz, dziś drugi – właśnie schładza się w lodówce.

    • Reply
      Justyna
      9 stycznia 2015 at 15:01

      Bardzo sie cieszę, że smakowało i polecam się na przyszłość:-)

    Leave a Reply

    20 + szesnaście =