Bez kategorii/ CIASTA I DESERY

Ciemny snickers wg Siostry Anastazji

Coś nie do końca wychodzą mi ciasta typu przekładańce. Warstwy nie są równe, no i przekrojenie biszkoptu w poprzek graniczy prawie z cudem. Ale jak to mówią trening czyni mistrza :-) Przy tym cieście starałam się szczególnie, ponieważ serwowałam go szerszej publiczności, a mianowicie rodzinie, która przyszła na popołudniowy obiad. Z końcowego efektu wizualnego jestem prawie zadowolona, ale za to smakowo przekroczył ten przekładaniec moje oczekiwania. Już dawno nie jedłam tak dobrze skomponowanego ciasta. W oryginale były orzechy włoskie, musiałam zamienić je na migdały, z powodu braku tych pierwszych. Przy włoskich pewnie bardziej w smaku przyminał by tytułowy snickers, natomiast w tej wersji wyszło poprostu przepysznie komponujące się ciasto przekładane. Przepis należy do Siostry Anastazji, a znalazłam go na stronie Mania Wypiekania. Polecam serdecznie!!!

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Biszkopt kakaowy:

– 5 jaj

– 3,5 łyżki mąki pszennej

– 1,5 łyżki kakao

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 0,5 szklanki cukru pudru

Białko ubijamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, przesiana mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiamy papier dość wysoko na brzegach, żeby można było później ułożyć całe ciasto) 30-40 minut w 170 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na pół.

Biszkopt orzechowy (u mnie migdałowy):

– 170 g migdałów zmielonych (lub jak w oryginale orzechów włoskich)

– 0,5 łyżki mąki pszennej

– 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 0,5 szklanki cukru pudru

– 3 białka

Białko ubijamy z cukrem na sztywna masę. Dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką i przekładamy na tą samą foremkę w której piekliśmy biszkopt. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa budyniowa:

– 230 g masła

– 85 ml mleka

– 1/3 szklanki cukru pudru

– 3 żółtka

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (powstanie coś podobnego do budyniu). Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch i połączyć z masą żółtkową.

Dodatkowo potrzebujemy:

– puszka kajmaku

– 50 g czekolady gorzkiej 70% kakao + 2 łyżki mleka

Przełożenie: na dno układamy połowę biszkoptu (tą która leży na dużym papierze do pieczenia), następnie 3/4 masy budyniowej, biszkopt migdałowy, masa kajmakowa, drugi blat biszkopta kakaowego, 1/4 masy budyniowej i polewa czekoladowa (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy dwie łyżki mleka, dokładnie mieszamy i przelewamy na ciasto). Ciacho wkładamy do lodówki.

Z blaszki wykroiłam 20 porcji. Jedna to 300 kcal

Ciemny snickers według siostry Anastazji (1)

Ciemny snickers według siostry Anastazji (3)

Smacznego!!!

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    amaranthrose
    30 listopada 2015 at 21:13

    Wygląda obłędnie. Zapisuję przepis!

  • Reply
    Agnieszka
    3 grudnia 2015 at 10:13

    Masy budyniowej jest tutaj zdecydowanie dużo za dużo, ale poza tym jest ok

    • Reply
      Justyna
      3 grudnia 2015 at 18:54

      Hmm, proporcje są zawsze kwestią gustu. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Anna
    8 grudnia 2015 at 00:29

    Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję je przy najbliższej okazji. 🙂

  • Reply
    aykey
    8 grudnia 2015 at 09:04

    Niestety nie wyszła mi masa budyniowa z tych składników . Nie wiem co zrobiłam nie tak ?

    • Reply
      Justyna
      8 grudnia 2015 at 19:42

      A co się z nią stało? To nie jest przepis na klasyczną masę budyniową, u mnie też miała taką raczej galaretowatą konsystencję:-)

  • Reply
    Olga
    27 grudnia 2015 at 11:37

    To ciacho musi byc smaczne,ale nie mam blaszki 24×24 tylko większą a z podwojnej porcji to chyba będzie za duzo :/

    • Reply
      Justyna
      27 grudnia 2015 at 20:15

      Witam, we wstępie podałam odnośnik na bloga gdzie znalazłam ten przepis. Tam autorka podaje składniki na blaszkę 24×36 cm. Może będą one bardziej pasować do Twojej blaszki. Pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply

    8 + 9 =