Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Czekoladowe ciasto z kokosową kasza manną

Zdjęcia do dzisiejszego wpisu wyglądaja trochę walentynkowo, ale ciasto walentynkowe nie było. Serducho znalazło się tam całkiem przypadkowo 🙂 Już kiedyś pisałam, że moje podejście do kaszy manny zmieniło się po upieczeniu pierwszego miodownika. Postanowiłam pójść za ciosem i przetestować kaszę mannę w kolejnej wersji, tym razem kokosowej. Przepis znalazłam na blogu Pora Coś Zjeść i tak jak autorka pokroiłam ciasto na porcję by utworzyły urocze torciki. Ciasto można oczywiście w całości polać czekoladą i wtedy kroić na kawałki (mniej pracy :-)). Ale napewno, bez względu na to którą opcję wybierzemy, ciasto będzie pyszne. Już samo połączenie czekolady i kokosu jest wyśmienite. Ciasto wychodzi ciężkie i wilgotne, a w masie kokosowej nie czuć wogóle kaszy manny.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Ciasto

– 1/2 szklanki mleka

– 3/4 szklanki cukru

– 3 jajka

– 3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)

– 1 szklanka mąki

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kokosowy:

– 4 łyżki kaszy manny

– 100 g wiórków kokosowych ( około 1 i 1/4 szklanki)

– 2 szklanki mleka

– 1 szklanka cukru (proponuje dać 3/4)

Przygotowania zaczynamy od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia i nastawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie szykujemy ciasto. Wszystkie składniki suche (cukier, mąka, kakao, proszek do pieczenia) dokładnie mieszamy w jednej misce, a w drugiej wszystkie mokre (mleko, jajka, olej). Mokre przelewamy do suchych i miksujemy tylko do momentu ich połączenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części lub tak jak ja 3/4 ciasta wylewmy do blaszki, a 1/4 odkładamy na bok. Pieczemy 20 min.

W tym czasie szykujemy krem kokosowy. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i miszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotwania. Gdy masa zgęstnieje, ściągamy ją z ognia. Z piekarnika wyciągamy ciasto i wylewamy na nie (jeszcze ciepłą) masę kokosową. Wyrównujemy i zalewamy pozostałym ciastem (przed wylaniem na masę kokosową jeszcze raz krótko zmiksowałam). Pieczemy około 30 min.

Po ostygnięciu ciasta szykujemy polewę i tak pisałam, można polać nią całe ciasto lub pokroić go w kostkę i każdą z osobna polewać czekoladą. Na polewę potrzebujemy:

– 100 g gorzkiej czekolady

– 100 ml śmietanki 36%

Podgrzewamy śmietankę i do ciepłej dodajemy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Następnie każdy kawałek polewamy czekoladą, która spływając pokryje również boki. Jeżeli zbyt szybko zastygnie można pomóc sobie nożem delikatnie rozsmarowując czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Z ciasta wykroiłam 12 pojedynczych porcji. Jedna wyniosła 480 kcal. Spokojnie można wykroić większą ilość porcji, ponieważ moje były naprawdę bardzo syte i dla przeciętnego zjadacza ciast zbyt duże 🙂

Smacznego!!!

You Might Also Like

24 komentarze

  • Reply
    ~kulinarna148
    15 lutego 2014 at 11:44

    Mniam …. wygląda niesamowicie, musi być pyszne 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    16 lutego 2014 at 16:43

    Pyszna, bardzo kusząca propozycja 🙂

  • Reply
    ~joduha. kuchenna
    17 lutego 2014 at 13:55

    rewelacyjny propozycja 🙂 koniecznie do zrobienia
    Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      17 lutego 2014 at 20:01

      Serdecznie polecam:-)

  • Reply
    ~BrideToBe
    18 lutego 2014 at 11:47

    Wygląda przepysznie, ale te kalorie mnie chyba za bardzo przeraziły….

    • Reply
      Justyna
      18 lutego 2014 at 14:40

      Zawsze można poprzestać na jednym małym kawałeczku:-)

  • Reply
    ~Alina
    4 marca 2014 at 13:43

    Wygląda przewspaniale! chyba się skuszę na wykonanie 🙂

    • Reply
      Justyna
      4 marca 2014 at 13:51

      Polecam bo ciasto jest naprawdę fajne do wykonania

  • Reply
    ~BenitaJam
    21 czerwca 2014 at 17:43

    Dziś zrobiłam ciasto i polecam.
    Przepyszne:)
    Dziękuje za przepis, właśnie takiego ciasta czekoladowego szukałam 🙂

    • Reply
      Justyna
      21 czerwca 2014 at 21:29

      Cieszę sie że wyszło no i że smakował:-) Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~daniszka
    13 września 2014 at 14:03

    Olej zamiast margaryny – tego właśnie szukałam! Zaraz zabieram się do pieczenia. Oby wyszło tak smakowicie, jak na tych zdjęciach 🙂

    • Reply
      Justyna
      13 września 2014 at 15:48

      Daj znac jak juz bedzie gotowe 🙂 Smacznego!

  • Reply
    ~Aga
    18 stycznia 2015 at 09:50

    Wczoraj robiłam. Ciasto w smaku rewelacja, tylko jest jedno małe ale. Ciasto w ogóle mi nie urosło. wygląda jak cienki naleśnik. Nie wiem co zrobiłam źle. Wszystkie składniki dokładnie odmierzyłam, a proszku dałam nawet więcej, a tu klops.

    • Reply
      Justyna
      18 stycznia 2015 at 11:17

      Zastanawiam się dlaczego tak się stało. Jest to ciasto jak na muffiny, więc moze zbyt długo miksowałaś składniki?

  • Reply
    ~matleen
    29 stycznia 2015 at 01:22

    Prześliczne. Musi być wyjątkowo dobre
    Pozdrawiam

    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

  • Reply
    ~anula
    15 kwietnia 2015 at 19:54

    Ciacho rewelacja, dzisiaj piekła w dużej blasze , połowy już nie ma, bardzo ooo dziękuję za ten przepis, pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      15 kwietnia 2015 at 20:53

      Bardzo się cieszę że smakowało:-) Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Aga
    24 września 2015 at 22:59

    Dzisiaj upiekłam i jest pyszne, zmniejszyłam tylko, jak to zawsze robię, ilość cukru. Polecam! 🙂

    • Reply
      Justyna
      25 września 2015 at 08:48

      Cieszę się, że smakowało:-) Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Monika_89
    6 sierpnia 2016 at 16:40

    Ciasto rewelacyjne:) Pyszne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Trafiłam tu przypadkiem, ale chętnie będę zaglądać częściej:) Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      6 sierpnia 2016 at 22:55

      Bardzo się ciesze, że posmakowało i mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze coś co będzie Ci pasować. Pozdrawiam serdecznie 🙂 Justyna

  • Reply
    anna
    11 kwietnia 2018 at 13:12

    ciasto proste w wykonaniu ale jest na prawdę pyszne robię już kolejne tym razem na dużej blaszce .polecam ten wypiek

    • Reply
      Justyna
      16 kwietnia 2018 at 13:46

      Bardzo się cieszę że smakuje ?? Zawsze miło słyszeć takie słowa, pozdrawiam

  • Reply
    Patrycja
    21 stycznia 2021 at 18:56

    krem kokosowy nie chce zgęstnieć

  • Leave a Reply

    cztery − dwa =