Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DESERY

Tiramisu z czekoladą

Tiramisu

Tiramisu z czekoladą: chciałam napisać, że nie wiem czy istnieje na świecie osoba która nie uwielbiałaby tego deseru, ale pewnie okrutnie bym się myliła. Ja na szczęście należę do grupy „zwolenników” tiramisu, a już zwłaszcza od momentu w którym zaczęłam je robić na styl tej wersji oryginalnej. Czyli z surowymi jajkami. Nie powiem, zawsze mam jakieś obawy szykując tiramisu w ten sposób, ale jednak smak takiego kremu jest o niebo lepszy w porównaniu do tej wersji bez jajecznej (tiramisu bez jajek, tiramisu a’la rafaello ). Dzisiejsze tiramisu jest wersją podstawową, z jedna zasadniczą zmianą: zamiast kakao pomiędzy warstwami użyłam drobno pokrojonej gorzkiej czekolady. Wyszło pysznie, chociaż chyba wersja klasyczna jednak odrobinę bardziej mi smakowała. Mąż stwierdził, że obie były pyszne, więc może następnym razem trzeba je połączyć 🙂

Tiramisu z czekoladą składniki na 3 pucharki plus foremkę 10×15 cm:

Krem:

– 5 żółka

– 3 białka

– 120 g cukru

– 400 g mascarpone

Dodatkowo:

– około 150 g podłużnych biszkoptów

– około 200 ml zaparzonego espresso lub mocnej kawy + alkohol (wino Marsala – pominęłam)

– 8 małych kostek gorzkiej czekolady

Kawę zaparzamy i odkładamy do ostudzenia. Czekoladę drobno kroimy. Jajka umyłam i wyparzyłam (oblałam wrzątkiem). Dopiero wówczas oddzieliłam białka od żółtek. Do żółtek dodajemy 2/3 cukru i miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta i zmieni barwę na dużo jaśniejszą. Białka ubijamy w osobnej misce i do ubitych dodajemy resztę cukru. Ubijamy, aż białka będą gęste i błyszczące. Do żółtek dodajemy mascarpone i mieszamy wszystko szpatułką. Mieszanie troszkę trwa, a masa na tym etapie powinna być dość gęsta. Na końcu dodajemy białka, które również mieszamy tylko i wyłącznie szpatułką. Zdradzę, że dodając mascarpone wspomogłam się mikserem na najniższych obrotach, ale zrobiłam to na własną odpowiedzialność bo łatwo przesadzić i wtedy masa wyjdzie zbyt lejąca.

Każdy biszkopt namaczam około 2 sekund w kawie (po 1 sekundzie na każdą stronę) i układam w foremce oraz pucharku, następnie wykładam warstwę kremu, który posypuję czekoladą (dość obficie) i znów biszkopty. Ostatnią warstwą jest krem posypany czekoladą. Deser wkładamy do lodówki. 3-4 godziny powinny wystarczyć, żeby krem ładnie zgęstniał.

Najlepszy deser – tiramisu

Pyszny deser z mascarpone i biszkoptami

tiramisu

Deser tiramisu

Prosty i szybki deser

Smacznego!!!

Justyna

Źródło wpisu: Fotokulinarnie

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Paulina Garnicka
    9 października 2018 at 08:59

    Wygląda obłędnie, idealny deser na jakieś wystawne przyjęcie, czy wieczorną posiadówkę ze znajomymi. Jestem pod wrażeniem!

    • Reply
      Justyna
      10 października 2018 at 07:45

      Dokładnie, mam wrażenie że tiramisu pasuje na kadą okazję 😉

    Leave a Reply

    4 × 4 =