Historia tego deseru jest bardzo prosta, a mianowicie: „pewnego razu zalegał w lodówce serek waniliowy… :-)”, dalej dopowiedzcie sobie sami 🙂 Oczywiście dalej powstał deser. Jako, że u mnie desery (a przynajmniej w większości) kojarzą się z czekoladą tak stało się i tym razem. Nie zdawałam sobie sprawy jaki pyszny krem czekoladowy wychodzi z połączenia słodkiego serka waniliowego z gorzką czekoladą i odrobina miodu. Polecam spróbować. Podaję składniki, które sama użyłam ale deser jest pyszny i można go modyfikować na wiele sposobów. Następnym razem zaryzykuję bakalię lub jakieś owoce.
Składniki na dwa pucharki:
– serek waniliowy – u mnie Danio (180g)
– 50 g gorzkiej czekolady
– 1 spora łyżka miodu
– 4 łyżki lemon curd (+ jedna do przyozdobienia) – lemon curd można zastąpić dowolną konfiturą
– 4 biszkopty typu lady fingers
– kakao do oprószenia
W rondelku rozpuszczamy czekoladę w raz z miodem. Do płynnej dodajemy połowę serka waniliowego i dokładnie mieszamy. Nasz czekoladowy krem rozlewamy do pucharków i wstawiamy na chwilkę do lodówki by lekko stężał. W tym czasie kruszymy biszkopty na drobne kawałeczki (biszkopty można oczywiście zastąpić dowolnymi ciasteczkami). Na czekoladowej masie rozsmarowujemy krem lemon curd (przepis tutaj) lub jakąś konfiturę. Następnie układamy pokruszone biszkopty i całość zalewamy pozostałym serkiem waniliowym. Posypujemy deser kakao i przyozdabiamy łyżeczką lemon curd. Deser przechowujemy w lodówce.
Jeden pucharek to około 410 kcal
Smacznego!!!
No Comments