Jeśli nie lubicie zbyt skomplikowanych ciast ale jednocześnie lubicie gdy są one wyraziste w smaku, czekoladowe i mocno wilgotne to musicie upiec tego murzynka. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i piekłam już kilkakrotnie. Zawsze sie udaje i tak jak pisałam jest ciężki i wilgotny, a do tego połączenie czekolady z konfiturą wiśniową świetnie się uzupełnia. W oryginale ciasto polane jest polewą czekoladową, niestety tym razem musiałam z niej zrezygnować ale jak się okazało wcale nie jest potrzebna 🙂
Składniki na keksówkę 10×40 cm (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
– 180 g masła
– 150 g gorzkiej czekolady (u mnie 75% kakao)
– 450 g konfitury wiśniowej z całymi owocami w środku
– 150 g cukru
– szczypta soli
– 3 duże, roztrzepane jajka
– 220 g mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło i czekoladę roztapiamy w garnuszku z grubym dnem. Gdy składniki sie roztopią i dokładnie połączą przelewamy masę do większej miski. Do ciepłej (ale nie gorącej) masy czekoladowej dodajemy konfiturę, cukier, sól i jajka. Całość mieszamy widelcem lub trzepaczką ale tylko do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy tylko do połączenia składników. UWAGA: dłuższe mieszanie lub miksowanie może grozić zakalcem. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone. U mnie piekło się 70 min.
z keksówki wyszło 14 dużych porcji. Jedna to 330 kcal
2 komentarze
~domowacukierniaewy.blox.pl
26 maja 2014 at 18:21Z dodatkiem wiśni musi świetnie smakować 🙂 Pozdrawiam
~Poproszę dokładkę
25 czerwca 2014 at 10:07Wygląda przepysznie. Uwielbiam takie wilgotne ciasta. Z tą konfiturą.. niebo! 🙂