Po sukcesie deseru a’la tiramisu z nutellą (przepis tutaj) postanowiłam pójść za ciosem i przygotować podobny deser jednak o innej nucie smakowej. Mamy tutaj również biszkopty nasączone w kawie, ale przełożone są one kwaskowatą masą z lemon curd oraz czekoladą. Całość dała rewelacyjne efekty. Naprawde pyszny deser, chociaż oczywiście niesamowicie kaloryczny, dlatego przedstwiam wam dzisiaj jego dwie wersje. Całkiem szczerze muszę przyznać, że obie smakowały nam jednakowo dobrze 🙂 Polecam serdecznie.
Składniki na 4 porcje:
– 25 sztuk biszkoptów typu lady fingers
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 250 ml wrzątku
– 400 g mascarpone
– 6 łyżek lemon curd (przepis tutaj)
– 100 g czekolady – u mnie 60 % kakao
– 150 ml śmietanki kremówki 36%
Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone łączymy z lemon curd. Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy czekoladę, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Biszkopty namaczamy w kawie i układamy w czterech pucharkach ( ilość będzie zależała od wielkości waszych miseczek). Na biszkopty nakładamy po dwie łyżki kremu i polewamy czekoladą. Czynności powtarzamy do momentu zużycia składników, u mnie wyszły dwie warstwy. Deser przyozdobiłam odrobiną lemon curd. Przed podaniem dobrze jest deser delikatnie schłodzić w lodówce ( 20 minut wystarczy).
Jak już wspominałam deser jest bardzo kaloryczny. Jedna porcja to około 1000 kcal. Oczywiście porcje można podzielić i zamiast 4 (jak u mnie) zrobić 8. My jesteśmy deserowe łasuchy 🙂
Ale można zrobić również wersję lżejszą i oczywiście mniej kaloryczną 🙂 Biszkopty zastępujemy wówczas musli bez cukru a krem zastępujemy musem jabłkowym lub gruszkowym z kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostaje nam jedynie czekoladowe przełożenie. Czyli na dno wykładamy kilka łyżek musu, nstępnie musli i czekolada. Warstwy powtarzamy, u mnie wyszłu dwie. Taka opcja jest również pyszna – o wiele lżejsza, odpowiednia dla wszystkich nie przepadających za kremami.
W takiej opcji wykonałam dwie porcje deseru, składniki na polewę czekoladową wykorzystałam w ilości: 30 g czekolady i 50 ml kremówki na dwie porcje. Jedna porcja wyniosła około 350 – 400 kcal ( w zależności od ilości musli i użytego musu)
Smacznego!!!
No Comments