Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Tort prawie jak Kopiec Kreta

Tortowy kopiec kreta (2)Typowy biszkopt piekłam pierwszy raz i nie wyobrażacie sobie jakiego stracha miałam gdy musiałam go rzucić na podłogę z wysokości 50 cm. Ale udało się i nikomu, a zwłaszcza ciastu nie stała się krzywda 🙂 Ciasto podpatrzyłam na blogu Siply delicious baking z drobną zmianą czyli tylko 3 warstwy biszkoptu. Dla mojej Drugiej Połówki zawsze lepiej jest gdy jest więcej kremu niż ciasta. Ciasto wyszło przepyszne i idealnie zrównoważone smakowo. Ale dopiero w trakcie jedzenia doszliśmy do wniosku, że ciasto jest tak jakby kopią popularnego Kopca Kreta tylko w innym wydaniu wizualnym. No i zniknęło w ciągu jednego dnia 🙂

Składniki na tortownicę 20 cm:

Biszkopt:

– 4 jajka (białka i żółtka osobno)

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– 3/4 szklanki mąki pszennej

– 3 łyżki kakao

– 40 g czekolady (u mnie gorzka) startej na drobnych oczkach

– espresso do nasączenia

Krem:

– 250 g mascarpone

– 1/2 szklanki cukru pudru

– 300 ml kremówki

– 1 śmietan fix

– 2 banany pokrojone w plasterki

Białka ubijamy na sztywna pianę i pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę, kakao i czekoladę i całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki pozostawiamy suche. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 35 – 45 min do suchego patyczka.Po wyłączeniu piekarnika ciasto upuszczamy z wysokości 50 cm np. na dywan po czym odstawiamy jeszcze na chwilę do uchylonego piekarnika. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy w foremce do wystudzenia.

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. W osobnej misce ubijamy śmietankę łącząc ja pod koniec ubijania z fixem. Łączymy masę śmietanową z serową i odstawiamy do lodówki. Gdy biszkopt jest już chłodny ostrym nożem oddzielamy jego brzegi od foremki. Ja odwróciłam mój biszkopt do góry nogami gdyż urósł z lekka górką, a nie chciałam jej ścinać.Przecinamy biszkopt w poprzek na 3 blaty (moje nie wyszły idealnie równe, nie mam jeszcze wprawy). Kroimy banana w plasterki (można go skropić sokiem z cytryny). Układamy pierwszy biszkopt, którego należy skropić kilkoma łyżeczkami kawy, następnie plasterki bananów i krem. Tak układamy dwie warstwy. Pozostałym kremem można przyozdobić boki i górę tortu. U mnie starczyło tylko na boki. Górę tortu polałam polewą czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej roztopionej w ciepłej śmietance 36 % ( 50 ml).

Z tej tortownicy otrzymujemy 10 całkiem sporych porcji. Jedna to 355 kcal.

Tortowy kopiec kreta (3)

Tortowy kopiec kreta (1)

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    kulinarna148
    13 października 2013 at 10:48

    Pięknie wygląda, poproszę o kawałeczek 🙂

    • Reply
      halanka47
      20 października 2013 at 18:33

      napewno dobry jest tort

  • Reply
    ~Pan Deserek
    18 października 2013 at 12:37

    Przepyszne ciasto! Wygląda rewelacyjnie !

    • Reply
      Justyna
      18 października 2013 at 14:13

      Było naprawdę pyszne:) Wręcz uzależniające:)

  • Reply
    Chrapka
    18 października 2013 at 15:27

    Pamiętam ten dreszczyk niepewności przy pierwszym rzucaniu biszkoptem 😉 Tort wyszedł Ci rewelacyjnie. Wygląda na puszysty i smakowity.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili 😉

    • Reply
      Justyna
      18 października 2013 at 16:17

      Sformułowanie „dreszczyk niepewności” pasuje do tej sytuacji w 100 %. Z chęcią zajrzę po nowe inspiracje. Pozdrawiam

  • Reply
    ~parvati
    18 października 2013 at 19:09

    Pycha. Zapraszam na mojego bloga http://mylife-ag.blog.pl/
    Proszę o pomoc

  • Reply
    ~Photo
    18 października 2013 at 20:53

    Witam, Zapraszam na mojego bloga http://photo-common-creative.blogspot.com/

  • Reply
    ~pyszności
    18 października 2013 at 21:20

    Wygląda fantastycznie! Z chęcią posmakowałabym troszeczkę 😉 Kiedyś spróbuję zrobić, korzystając z Twojego przepisu! 🙂

    • Reply
      Justyna
      18 października 2013 at 21:50

      Daj znać jeżeli się zdecydujesz. Na pewno pójdzie świetnie:)

  • Reply
    Klauditta
    18 października 2013 at 23:46

    Ojej wygląda rewelacyjnie. Biszkopta nigdy nie robiłam ale kiedyś musi być pierwszy raz 😉 wypróbuje przy najbliższej okazji.

  • Reply
    ~Marcel Q.
    20 października 2013 at 12:52

    Masz rację, prawie jak kopiec kreta. Dlaczego? Bo o niebo w gębie lepszy! Zrobiony sam od podstaw po prostu musi lepiej smakować niż kupne lipno-dupne chemidło. Mniam! ^^

    • Reply
      Justyna
      21 października 2013 at 09:18

      Zgadza się, ale Kopiec Kreta też już samodzielnie robiłam i też wyszło pysznie:)

    Leave a Reply

    trzynaście − dwanaście =