Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik z mlekiem w proszku

sernik

Sernik z mlekiem w proszku to taki troszkę mój eksperyment. Trochę dlatego, że byłam ciekawa efektu. A trochę dlatego, że nie wiedziałam co zrobić z zalegającą mi resztką mleka w proszku 🙂 Szczerze mówiąc, to nie wiedziałam czy coś w ogóle z tego wyjdzie. Masa wyszła dość rzadka i miałam spore obawy, że sernik się nie zetnie. Na dno dałam lekkie biszkopty i tu znów obawa czy one nie wypłyną na wierzch. Na dodatek już w piekarniku ciasto zaczęło spektakularnie rosnąć. Jak się domyślacie w trakcie studzenia spektakularnie opadło. Pełna obaw kroiłam dopiero na drugi dzień. Jak widzicie na zdjęciach wyszło 🙂 I to wyszło naprawdę przepysznie. Jest to sernik raczej z gatunków lekkich, odrobinę piankowych. Osobiście jestem zwolenniczką serników ciężkich i zbitych, ale taka odmiana raz na jakiś czas nie zaszkodzi 🙂

Sernik z mlekiem w proszku składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm

  • 500 g sera na serniki z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy (można pominąć lub zastąpić wanilią)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 40 do 56 g (nie słodzonego)
  • 100 g cukru
  • 0,3 szklanki oleju rzepakowego
  • 170 ml mleka
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • biszkopty na dno foremki ( u mnie okrągłe ok. 9 sztuk)

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. A na dnie ściśle układamy biszkopty. Pod półkę na której będzie stał sernik wstawiamy naczynie z wodą. Ciasto będzie się piekła w tzw. oszukanej kąpieli wodnej 🙂

W jednaj misce ucieramy żółtka z cukrami na jasną puszystą masę. W drugiej ubijamy białka na pianę. Do żółtek dodajemy twaróg, budyń, olej i mleko. Miksujemy krótko do połączenia składników. Następnie mleko w proszku i po raz kolejny miksujemy mikserem. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Następnie można piekarnik lekko uchylić i zostawić ciasto do całkowitego ostudzenia.

Sernik z mlekiem w proszku
Sernik z mlekiem w proszku
Sernik z mlekiem w proszku
Pyszny i lekki sernik
sernik
Sernik na biszkoptach
lekki sernik
Puszty sernik z mlekiem w proszku

Smacznego!!!

Justyna

Źródło przepisu Moje Wypieki

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

1 + siedem =