Czekoladki z niespodzianką to opcja na samodzielnie przygotowaną słodycz z dowolnym dodatkami. Ja zdecydowałam się na wypełnienie ich borówkami, bananem i masłem orzechowym. Przyozdobiłam liofilizowanymi malinami, ale w zasadzie można byłoby je też dać do środka czekoladki. Niezbędne do przygotowania tego deseru są silikonowe foremki o dowolnym kształcie lub cokolwiek z czego można by gotowe czekoladki łatwo wycisnąć np. opakowanie po popularnych toffifee. Składniki podaje raczej na oko. Im mniejsze foremki tym więcej czekoladek wyjdzie. Moje były dość duże, dlatego każdą dzieliliśmy na pół 🙂
Czekoladki z niespodzianką, składniki na 6 sporych sztuk (ok średnicy ok. 2 cm):
- 100 g czekolady gorzkiej
- owoce: pół banana i garść borówek
- około 2 łyżek masła orzechowego
Wykonanie:
Tak jak w opisie potrzebujemy silikonowej foremki lub jakiejkolwiek foremki z której łatwo można wycisnąć czekoladkę. Np. opakowanie po popularnych toffiefee. Czekoladę rozpuszczamy w garnku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej. Każdy dołek wypełniamy niewielką łyżeczką czekolady. Następnie układamy owoce: plasterek banana lub kilka małych borówek. Na owoce przekładamy po trochę masła orzechowego. U mnie było to około 1/3 łyżeczki. I wszystko zalewamy czekoladą. Czekoladki wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments