Sernik z masłem z orzechowym to coś czego jeszcze na blogu nie było. Bardzo lubię masło orzechowe, ale do tej pory wolałam go w wersji na surowo. A nie jakkolwiek zapiekanej. Tak samo mam z bananami. Pozostaje przy tej teorii ale ten sernik jest wyjątkiem potwierdzającym regułę :-). Wyszedł pyyyyszny. Po prostu idealny. Oczywiście mówię tu do osób które lubią masło orzechowe. Bo jest ono tu mocno wyczuwalne i charakterystyczne. W połączeniu z polewą czekoladową daje genialny smak. Ta polewa to zresztą też nowość której wcześniej nie robiłam. Mianowicie jest połącznie kwaśniej śmietany z czekoladą, a całość jest dodatkowo zapieczona w piekarniku. Ciekawe to jest. Wychodzi troszkę inne w smaku. Ale ciekawe. Sernik jest naprawdę sycący. Opisałabym go raczej z gatunku tych ciężkich. Na jesień idealny.
Sernik z masłem orzechowym przepis na tortownice ok. 22 cm:
Spód ciasteczkowy:
- 120 g herbatników maślanych (ok. 20 sztuk)
 - 50 g gorzkiej czekolady
 - 35 g masła
 
Herbatniki mielimy w blenderze na piasek. W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą. Przelewamy do zmielonych herbatników i mieszamy widelcem aż wszystkie składniki się połączą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową na spód foremki, dokładnie ugniatamy np. spodem szklanki i na czas szykowania masy schładzamy w lodówce.
Masa serowa:
- 500 g twarogu (połączyłam pół na pół sera na serniki i mascarpone)
 - 3 jajka
 - 150 g cukru
 - 100 g kwaśniej gęstej śmietany 18%
 - ok. 180 g masła orzechowego (około 10 łyżek)
 
W misce łączymy wszystkie składniki. Miksujemy bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. Nie miksujemy długo, żeby nie napowietrzać składników. Przelewamy na schłodzony spód i pieczemy 50 min w 170 stopniach. Autorka przepisu poleca postawić pod sernik miskę z wodą, żeby stworzyć warunki kąpieli wodnej.
Polewa śmietanowo – czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej
 - 120 g śmietany kwaśnej 18%
 - 3 łyżki cukru
 
Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do momentu połączenia się składników. Wyciągamy ciasto z piekarnika, polewamy ciasto polewą i pieczemy kolejne 10 min.





Smacznego!!!
Justyna
PS. Przepis na sernik znalazłam na blogu Moje Wypieki

							


No Comments