Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy inaczej można by nazwać je – batoniki RAW. Pierwszy raz robiłam ciasto, które od początku do końca nie zawiera w sobie tych najpopularniejszych alergenów. Ba, nie ma nawet mojej ulubionej czekolady. Uczucia miałam mieszane. Okazało się, że nie potrzebnie. Batoniki wyszły pyszne: o kakaowo orzechowym posmaku. Wyszły też bardzo sycące. Ogromnym plusem jest też to jest to ciasto bez pieczenia i dość szybko można je przygotować. Minusem są dość drogie składniki. Na małą porcję jest to fajne, ale ciężko mi sobie wyobrazić szykowanie w ten sposób całej blachy. Jako przerywnik pomiędzy klasycznymi ciastami jest genialne 🙂
Ciasto bez jajek, glutenu i laktozy – batoniki RAW, składniki na foremkę 15×15 cm:
Spód:
- 0,5 szklanki mieszanki mąk (zmieszałam kokosową ze zmielonymi orzechami laskowymi)
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżka syropu z agawy
- 0,5 łyżki oleju kokosowego
Mieszamy całość do zgęstnienia. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy dokładnie łyżką. Chłodzimy.
Orzechowy środek:
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 0,5 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli (według uznania)
Mieszamy do momentu połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy na spód, wyrównujemy i znów chłodzimy.
Kakaowa polewa:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka wody
Składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. Nie będzie lejący. Małymi porcjami przekładamy na orzechowy środek i równomiernie rozprowadzamy. Chłodzimy.
Batoniki kroimy w dowolne porcje.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments