Ciasto bez pieczenia z masą kajmakową jest odpowiedzią na to, że nie za bardzo mam ostatnio w pracy dostęp do piekarnika. Moje pieczenie w związku z tym stało się odrobinę ograniczone i dlatego troszkę więcej ostatnio przepisów właśnie bez użycia tego sprzętu. DO ciasta bez pieczenia używam herbatników maślanych. Uważam że one same w sobie są słodkie plus wewnątrz ciasta zaplanowałam masę kajmakową. Dlatego właśnie zdecydowałam że masa budyniowa będzie bez cukru. Potem stwierdziłam, że może być w związku z tym niesmaczna więc dla równowagi dodałam do masy 2 łyżki cukru. I to był świetny wybór. Bo ciasto nie jest za słodkie, ani zamulające
Ciasto bez pieczenia z masą kajmakową, przepis na blaszkę 20x20cm:
Masa budyniowa
- 700 ml mleka
- 2 opakowania proszku budyniowego, czekoladowego bez cukru (2x40g)
- 2 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 300 g herbatników maślanych
- 0,5 puszki masy kajmakowej
- 2 garście dowolnych, drobno posiekanych orzechów
500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając, gotujemy na niewielkim ogniu do momentu zgęstnienia budyniu. Przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia. Ja robiłam krem na drugi dzień. Po wystudzeniu miksujemy miękkie masło na puch i łyżka po łyżce dodajemy budyń, ciągle miksując. Do momentu uzyskania jednolitej masy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na spodzie herbatniki. Krem dzielimy mniej więcej na pół (u mnie widać, że średnio mi to wyszło). Wykładamy połowę kremu, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Dalej wykładamy masę kajmakową i posypujemy ją 2 garściami orzechów. Przykrywamy herbatnikami, wykładamy drugą połowę kremu i przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawiamy do lodówki i szykujemy polewę.
Polewa czekoladowa:
- 60 ml śmietanki kremówki
- 60 g czekolady gorzkiej
- 3 garście drobno posiekanych dowolnych orzechów
Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy drobno połamaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączeni składników. Wrzucamy orzechy, mieszamy i przelewamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny
Smacznego!!!
Justyna
No Comments