Kiedy powstaje ciasto kruche z kremem czekoladowym? Kiedy jedno chce brownie, a drugie ciasto kruche. W tym przypadku ja obstawiałam za drugą opcją 🙂 Co zrobić żeby obydwoje byli zadowoleni? Postanowiłam zrobić ciasto kruche ale z kremem czekoladowym i warstwą bitej śmietany a’la straciatella. Widziałam pewne niezadowolenie w oczach mojego męża, na szczęście pomysł okazał się w 100% trafiony i już po pierwszym gryzie oboje byliśmy zadowoleni. Wyszło przepysznie 🙂 🙂 A przy okazji bezproblemowo i dość szybko.
Składniki na ciasto kruche z kremem czekoladowym tortownicę o średnicy 20 cm:
Ciasto kruche:
– szklanka mąki
– 1 żółtko
– 100 g zimnego masła
– 2 łyżki cukru pudru
Krem czekoladowy:
– 260 ml mleka
– 100 g masła
– budyń czekoladowy w proszku (sam proszek około 55 g)
– 3 łyżki cukru
– 60 g czekolady gorzkiej 70% kakao
Krem a’la starciatella:
– 125 ml śmietanki kremówki 30%
– łyżeczka cukru pudru
– kostka drobno posiekanej czekolady
Zaczęłam od ciasta kruchego. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski i zagniatałam pomiędzy palcami, aż składniki się połączyły i zaczęły razem sklejać w jedną kulę. Ciasto owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 5 mm i przeniosłam do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. W niektórych miejscach ciasto mi się przerwało więc skleiłam je już w foremce.
Wstawiłam je na 10 min do zamrażarki, a w tym czasie rozgrzewałam już piekarnik (200 stopni). Po wyjęciu z zamrażarnika oprószyłam ciasto mąką przykryłam papierem do pieczenia i obciążyłam kulkami ceramicznymi (można zastąpić kaszą, grochem lub ryżem). Piekłam 10 minut, następnie zdjęłam obciążenie i piekłam kolejne 10 minut. Odstawiłam do ostudzenia.
W połowie mleka rozpuściłam budyń. Do drugiej połowy dodałam masło, cukier i czekoladę. Całość podgrzewałam do momentu aż składniki się dobrze rozpuściły i połączyły. Wówczas przelałam do nich mleko z budyniem i zagotowałam (ciągle mieszając). Odstawiłam do lekkiego ostudzenia i dopiero wówczas przełożyłam na ciasto kruche. Po całkowitym ostudzeniu wstawiłam foremkę do lodówki i przygotowałam bita śmietanę.
Czekoladę drobno posiekałam, a bitą śmietanę ubiłam wraz z cukrem pudrem. Do ubitej wrzuciłam czekoladę i delikatnie zamieszałam. Przełożyłam na krem czekoladowy. Po kilku godzinach w lodówce ciasto było gotowe 🙂
Smacznego!!!
Justyna
No Comments