Ciasto orzechowe z serem skyr to pomysł przy którym do samego końca miałam wątpliwości czy się uda. Udało się i było całkowicie warto. Wyszło bardzo przyjemne połączenie pomiędzy sernikiem a klasycznym ciastem. Dość wilgotne i mocno orzechowe. Dobrą robotę zrobił też dodatek skórki z cytryny. Ciacho bardzo mi posmakowało już samo w sobie. A myślę sobie że byłoby też idealną podstawą do dodatków takich jak: lody, bita śmietana czy owoce. Jedyna moja uwaga to następnym razem zdecydowanie zredukuje ilość cukru. Użyłam zmielonych orzechów laskowych i już się zastanawiam jak smakowałoby z innymi odmianami orzechów. W oryginalnym przepisie został użyty ser ricotta ale skyr sprawdził się tutaj świetnie.
Ciasto orzechowe z serem skyr przepis na tortownicę o średnicy 22 cm:
- 120 g miękkiego masła
- 200 g cukru (polecam dać mniej)
- skórka otarta z dwóch cytryn + łyżeczka soku z cytryny
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 240 g zmielonych orzechów laskowych
- 300 g sera lub jogurtu skyr (chodzi o tą gęstą wersje)
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni (góra dół). Masło ucieramy z połową cukru na puch. Ucieramy dość długo. Dodajemy żółtka i cytrynę. Teraz miksujemy już tylko do momentu połączenia składników. Dodajemy orzechy i skyr. Znów krótko miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka i do ubitych powoli dodajemy drugą połowę cukru, ciągle miksując. Gdy zużyjemy cały cukier, a masa będzie gęsta i lśniąca przekładamy ją do masy orzechowej. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy 50-60 minut. Po 50 minutach ciasto wydawało mi się jeszcze mokre, a ma być wilgotne dlatego przedłużyłam czas pieczenia do 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ciasto może wyrosnąć a potem opaść ze względu na obecność białek. Kroimy najlepiej dopiero po całkowitym wystudzeniu. Chociaż ja nie wytrzymałam 🙂
Całość to 3650 kcal. Wykroiłam 15 porcji, każda miała 243 kcal
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło wpisu: zmodyfikowany przepis z bloga Moje Wypieki
No Comments