Mam dziś dla was bardzo interesujący przepis. W jego ogólny skład wchodzi bardzo dużo masła, więc podobnie jak jego autorka troszkę mnie to przeraziło. Ale ciasto wygląda na tyle ciekawie, że postanowiłam zaryzykować i upiec je poprostu w małej foremce 🙂 Ciasto jest proste w przygotowaniu, jednak musimy mu poświęcić troszkę czasu, ponieważ każdy placek kakaowy musimy upiec osobno. Po złożeniu, pomimo moich obaw, bardzo łatwo się kroi i jeszcze łatwiej zjada 🙂 Ciasto jest bardzo delikatne i aromatyczne. Następnym razem razem dodałabym do kakaowych placków odrobinę alkoholu by delikatnie wzmocnić ich smak. Przepis znalazłam na blogu Ruda Słodycz
Składniki na blaszke 20×20 cm (lub dwie małe tortownice o średnicy 12 cm):
Ciasto ciemne:
– 150 g miękkiego masła
– 45 g cukru pudru
– 21 g mąki pszennej
– 15 g kakao
– 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 jajka (białka i żółtka osobno)
– szczypta soli
– szczypta proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i znów dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli, po czy przekładamy je partiami do ciasta i delikatnie mieszmy by całość się połączyła. Ciasto dzielimy na 8 części i każdą część pieczemy osobno w 180 stopniach przez około 10-15 minut ( mi wyszło 6 placków – chyba nakładałam zbyt dużo, a ostatecznie zużyłam ich tylko 5)
Masa budyniowa:
– 120 g miękkiego masła
– 50 g cukru
– opakowanie cukru waniliowego
– 21 g mąki pszennej
– 230 ml mleka
– 2 żółtka
Połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrami. Drugą połowę łączymy dokładnie z mąką i żółtkami, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy tak długo aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i łączymy z chłodnym budyniem.
W foremce układamy na przemian ciasto wraz z masą. Tak by masa była ostatecznie na wierzchu. Jak już pisałam u mnie wyszło 5 warstw bo bałam sie żeby ciasto w sumie nie było za wysokie. Następnym razem muszę upiec cieńsze placki 🙂
Z foremki wykroiłam około 14 porcji i tu zaskoczenie: jedna porcja to około 300 kcal (a myślałam że conajmniej z 600)
12 komentarzy
~przepismamy
2 lutego 2015 at 14:03Super!
Polecam ciasto kisielowe z serkiem i budyniem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/01/ciasto-kisielowe-z-serkiem.html
~Obżarciuch
2 lutego 2015 at 14:10bardzo smaczne ciasto 🙂 zobacz moje pasiaste ciasto
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/02/ciasto-zebra.html
~Rondel
2 lutego 2015 at 14:13na taka ósemkę to i my się skusimy 🙂 wyglada mega, a jakie to ciasto wysokie 🙂 zobacz tez nasze pomysły na ciasto z budyniem 🙂
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+budyniem+przepisy
~mkr
2 lutego 2015 at 14:17Pyszne,
zapraszam na ekspresowe pączki bananowe
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/ekspresowe-paczki-bananowe.html
pozdrawaim
~ania
2 lutego 2015 at 18:04dla tego warto wrócić do domowego własnoręcznie przygotowywanego jedzenia, pieczenie ciast, chleba, robienie serów, domowych nalewek, cydru, super zajęcie i przyjemność dla podniebienia http://blog.winoiser.com
~dobre-rady-pomoc
3 lutego 2015 at 00:07Wygląda obłędnie, pracochłonne musi być to ciasto ale dla takiego widoku warto.
Zapraszam na moje ciasta :
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka
~bułka z chlebem
2 lutego 2015 at 14:04Bardzo apetycznie wygląda to ciasto, u mnie spróbuj pysznego ciasta krakers z brzoskwiniami bez pieczenia
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-krakers-bez-pieczenia
~Buster
2 lutego 2015 at 17:22Ależ super ozdobne, pochłania się je oczami. Wiem komu podrzucić przepis, bo samemu niestety nie podołam. A po męsku:
http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/
~Kopalnia Smaku
2 lutego 2015 at 22:31ładnie się prezentuje:) a od siebie polecam truskawkowe tiramisu:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/131-100114-truskawkowe_tiramisu.html
~SU
3 lutego 2015 at 06:59WYGLĄDA ŚWIETNIE !WARTO SIĘ CZASEM POŚWIĘCIĆ DLA TAKIEGO EFEKTU 😉 JA POLECAM NOWE CIASTO ANASTAZJI ”JOJO BABCI BASI” MIODOWE CIASTO Z MASĄ GRYSIKOWĄ;POZDRAWIAM;)
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html
~Żaklina
7 lutego 2015 at 22:03Czy podane proporcje dotyczą ciasta na wszystkie warstwy ciasta?
Justyna
7 lutego 2015 at 22:53Z podanych proporcji powinno wyjść 8 cieniutkich placków. Ja zrobiłam 6. Ale wyszły dość grube, więc do ciasta zużyłam 5 placków. Pozdrawiam