Banofee Pie – wszyscy znamy to ciasto i większość naprawde je uwielbia, ja również należę do tego grona ( przepis na ciasto znajdziecie tutaj). Jednak gdy nie macie wogóle czasu, proponuje zastąpić ciasto deserem o tym samym zestawie smaków. A nawet gdy macie czas to musicie je koniecznie zrobić. U mnie wszyscy byli zachwyceni, a sam deser robiłam już kilkakrotnie. Jedyna różnica pomiędzy ciastem, a deserem to spód, który w przypadku deseru został zastapiony biszkoptami. Reszta mówi sama za siebie: banany, kajmak i bita śmietana… pycha 🙂 Polecam serdecznie.
Składniki na 3 duże pucharki (lub więcej o mniejszej zawartości):
– 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru
– 2 małe banany
– 2-3 łyżki kajmaku
– około 12 biszkoptów typu lady fingers (lub okrągłych)
– kakao do ozdoby
Bitą śmietanę ubijamy wraz z łyżeczką cukru pudru. Banany kroimy w plastry. Biszkopty przełamujemy na pół i układamy na dnie szklanek lub pucharków. Smarujemy je kajmakiem i układamy plastry bananów, które przykrywamy dwoma łyżkami bitej śmietany. Całość powtarzamy, a końcową bitą śmietanę przyozdabiamy kakao. Deser najlepiej wstawić do lodówki by biszkopty lekko zmiękły.
W przypadku 3 dużych pucharków jak na zdjęciach, jeden będzie miał 580 kcal.
Smacznego!!!
No Comments