Podejrzewam, że wszyscy, no dobrze, większość wie co to znaczy zjeść na święta trochę za dużo. Ale mamy już prawie tydzień po świętach i jeżeli macie ochotę na coś słodkiego (co nie jest ciastem), ale nie chcecie przesadzić, z pełną odpowiedzialnością mogę polecić wam dzisiejszy deser orzechowo owocowy z bitą śmietaną. Zrobiłam tylko dwie porcje, które są dość duże, ale zawsze możecie podzielić je na 4 małe pucharki. Jeżeli na samą myśl o bitej śmietanie, robi się wam zbyt słodko to polecam zamienić ją na jogurt grecki. Deser nadal będzie pyszny, ale na pewno dużo lżejszy. Możecie również dopasować do niego dowolne owoce, chociaż uważam, że kiwi z bananem bardzo fajnie współgrają i nadają świeżości. Serdecznie polecam.
Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze porcje:
– 4 herbatniki pełnoziarniste
– garstka dowolnych orzechów (około 6-8 sztuk): u mnie orzechy włoskie i migdały
– 2 łyżki wiórek kokosowych
– 180 ml śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 kiwi
– 1 duży banan
– 2 kostki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Herbatniki, orzechy oraz wiórki miksujemy w blenderze na piasek. Owoce kroimy w drobną kostkę. Śmietankę kremówkę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. I to by było na tyle:-) Teraz wystarczy dowolnie poukładać warstwy w pucharkach. Ja na dno wyłożyłam odrobinę piasku orzechowego, dalej kilka owoców i bita śmietana, warstwy powtarzałam do momentu wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę bitej śmietany posypujemy czekoladą.
Przy dwóch dużych pucharkach, jeden będzie miał około 570 kcal. Jednak gdy podzielicie składniki na 4 porcje, jedna będzie miała 285 kcal.
Smacznego!!!
2 komentarze
rategazelle
30 grudnia 2015 at 12:19oficjalnie jestem w niebie!
Zapraszam do mnie:)
Ladylaura.
1 stycznia 2016 at 12:23Pyszny deser!.