Dziś wpis będzie dość krótki, ale za to bardzo przydatny, zwłaszcza dla wielbicieli masy krówkowej lub też kajmakowej. Tak przygotowana masa smakuje, jak dla mnie, o niebo lepiej niż ta z puszki i nie ma takiej galaretowatej konsystencji. Można jej używać do ciast, jako dodatek do deserów czy poprostu wcinać prosto z miseczki. Jedno trzeba zaznaczyć: jest naprawdę bardzo słodka.To jest moje drugie podejście do domowej masy kajmakowej (pierwszą znajdziecie tutaj), tym razem jako dodatek wykorzystałam czekoladę, którą można zamienić na coś innego lub całkiem z dodatków zrezygnować. Przepis znalazłam na blogu Moje Pasje. Już niedługo zapraszam was na przepis na przepyszną tartę z wykorzystaniem właśnie tej masy krówkowej.
Składniki na 3 miseczki (jak na zdjęciach):
– 50 ml mleka 3,2%
– 250 ml śmietanki kremówki 36%
– 2 szklanki cukru
– 3 łyżki masła
– 50 g gorzkej czekolady
Przygotowanie jest proste ale troszkę pacochłonne. Wszystkie składniki, oprócz masła i czekolady, podgrzewamy w garnku z grubym dnem, a następnie gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, do momentu aż masa nabierze złocistego koloru i zacznie gęstnieć. Ściągamy garnek z gazu, dodajemy masło wraz z czekoladą i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy do wystudzenia.
Jedna łyżka to około 140 kcal
1 Comment
~gin
18 lipca 2015 at 18:52Mniam, uwielbiam 🙂