Zdarza mi się czasami, że dopada mnie przysłowiowy „leń”. Mam ochotę na jakieś ciasto, ale najlepiej by było jakby samo się zrobiło 🙂 Tak właśnie było ostatnio gdy „chodziło” za mną ciasto z jabłkami, ale nie chciało mi się tych jabłek obierać, kroić lub ścierać, obsmażać itd. Na całe szczęście trafiłam na blog Czekoladą Utkane a w nim na jabłecznik na serku waniliowym (popularnym serku Danio). Ciasto w wykonaniu bardzo proste i szybkie, a jabłka wystarczy obrać i przekroić na pół (no dobrze jeszcze usunać gniazda nasienne). Smakowało wyśmienicie, ciasto idealnie kruche z jabłuszkiem w środku. Polecam każdemu wielbicielowi jabłek.
Skladniki na blaszkę 20×20 cm:
– 2,5 szklanki mąki
– 150 g zimnego masła
– 0,6 szklanki cukru pudru
– 150 g serka waniliowego Danio
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– szczypta soli
– 4 małe jabłka
Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy serek i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Gdy składniki dobrze sie połączą dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy odrobinę więcej niż nasza foremka tak aby brzegi miały około 1 cm. Układamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układamy obok siebie, wypukłą częścią do góry. Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka. Delikatnie dociskamy przestrzenie pomiędzy jabłkami i łączymy dokładnie brzegi. Pieczemy w 180 stopniach 45-50 min (po 30 minutach przykryłam ciasto folią by zbytnio sie nie zarumieniło). Po ostudzeniu przyozdabiamy ciasto cukrem pudrem.
Jedna porcja – czyli kawałek ciasta z połówką jabłka w środku to około 420 kcal.
To co widzicie na zdjęciu to mini porcja :-)Zostalo mi trochę ciasta więc postanowiłam zrobić dodatkową jednoosobową porcję. Był to kawałek przeznaczony specjalnie dla Mojej Drugiej Połówki więc w miejscu wydrążonego jabłka położyłam kawałek mlecznej czekolady, która pięknie sie rozpuściła. Myślę że jak ktoś ma za dużo czasu to można się pobawić i zamiast ciasta w całości zrobić takie jednoosobowe porcje.
Smacznego!!!
5 komentarzy
~moje przepisy
21 stycznia 2014 at 15:17Taki jabłecznik z serkiem, ładnie wyrośnięte:)
~tycjana12
21 sierpnia 2014 at 18:28Witam,mam pytanie czy faktycznie do przepisu nie potrzeba jajek?Pozdrawiam.
Justyna
21 sierpnia 2014 at 22:42Witam, do ciasta kruchego potrzebujemy jedno jajko. Tak jak jest napisane w przepisie:-) Pozdrawiam
~tycjana12
22 sierpnia 2014 at 08:47Dziękuję za odpowiedź ale ani składnikach,ani w przepisie nic o jajku nie ma,ani ilości,ani jak i kiedy je dodać,stąd moje pytanie.Czytałam trzy razy.Dzisiaj wypróbuję przepis.Pozdrawiam 🙂
Justyna
22 sierpnia 2014 at 11:15Witam, bardzo przepraszam ale wprowadziłam Panią w błąd. Miałam w głowie inny przepis i stąd moja odpowiedz. Do tego ciasta faktycznie nie potrzeba jajek (ale jeżeli już Pani dodała to też będzie dobrze). Pozdrawiam serdecznie