Moje przygody z pieczeniem zaczęły się niedawno z różnymi skutkami:-) Posiłkuje się przepisami z różnych blogów kulinarnych które są niesamowicie pomocne i same w sobie są również skarbnicą wiedzy. W tym przypadku mam również pewne przemyślenia z którymi chętnie się z wami podzielę.Chciałabym wam dziś przedstawić przepis na ciasto brownie z serkiem mascarpone. Brownie to typowe amerykańskie, czekoladowe ciacho. Charakteryzuje się bardzo ciemnym kolorem i mazistą strukturą. W jego skład wchodzi spora ilość czekolady oraz bardzo mało mąki. Ciasto które zrobiłam wraz z przepisem pochodzącym z bloga www.mojewypieki.com jest przepyszne i nadaje się na wszelkie okazję. Jednak jak sam tytuł wskazuje jest niesamowicie kaloryczne. Wykonałam go w tortownicy o średnicy 25cm (nie posiadam jeszcze blaszki). Dzieląc tortownicę na równych 16 części wychodzi, uwaga…530kcal w jednej porcji. Jeżeli ktoś jest łakomczuchem i podzieli tortownicę na większych 12 części to wówczas w porcji mamy już całych 690kcal. Porcja przeogromna. Z drugiej strony każdy zwolennik czekolady nie będzie potrafił sobie odmówić.
W kolejnym wpisie pokażę wam jak można zrobić porcję brownie równie smacznego ale nie powalającego taką liczbą kalorii.
BROWNIE z dodatkiem TIRAMISU
Składniki na tortownicę 25cm:
1. CZĘŚĆ CZEKOLADOWA
200 gmasła
200 gdrobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
200 gczekolady gorzkiej, roztopionej
120 gmąki pszennej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, dodawać jajka cały czas miksując, następnie dodać czekoladę rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej a na końcu mąkę i kawę i jeszcze raz krótko zmiksować.
2. CZĘŚĆ TIRAMISU
500 gserka mascarpone
150 gdrobnego cukru do wypieków
2 jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
Wszystkie produkty zmiksować tylko do momentu ich połączenia.
Tortownicę wyłożyć papierem. Najpierw wyłożyć 3/4 ciasta brownie następnie część tiramisu i pozostałą część ciasta brownie. Końcówką łyżki można lekko zamieszać ciasto by powstały w nim tzw. wzorki.
Pieczemy w 170 ºC przez 45-50min. Patyczek wsadzony do ciasta nigdy nie będzie suchy.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
3.POLEWA
150ml śmietany kremówki 36%
150g czekolady (pół na pół gorzkiej z mleczną)
Podgrzewamy kremówkę i do ciepłej dodajemy połamaną czekoladę. Po rozpuszczeniu i lekkim ochłodzeniu polewamy nią ciasto które przechowujemy w lodówce. Jeżeli zrezygnujecie z polewy odejmiecie od porcji około 100kcal.
2 komentarze
~CuKinia
13 maja 2013 at 19:10ale to wygląda smakowicie 🙂 muszę wypróbować przepis 😀
bociek321
13 maja 2013 at 23:07Polecam bo przepis jest naprawdę wart zrobienia:)