Tak jak pisałam w poprzednim poście, dziś mam dla was sernik brzoskwiniowy.Jest to kolejna pyszna propozycja jaką podejrzałam na blogu Smakołyki Bereniki. Serniki pojawiają się na blogu coraz częściej i myślę, że przy tej tendencji pozostanę, ponieważ je uwielbiam. Ten sernik jest dla wszystkich wielbicieli brzoskwiń i nie tylko. Jego podstawą jest pyszne ciasto kruche, a w masie serowej mamy pokaźną ilość tych owoców. Całość zwieńcza mus brzoskwiniowy – który u mnie nie zdążył dobrze stężeć przed robieniem zdjęć. Efekt końcowy jest pyszny: delikatny ale mocno brzoskwiniowy serniczek. Polecam serdecznie 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Ciasto kruche:
– 80 g mąki
– 40 g zimnego masła
– 40 g cukru pudru
– 1 małe żółtko
Mąkę łączymy z cukrem i dodajemy posiekane masło. Składniki rozcieramy pomiędzy palcami. Gdy się połączą dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki. Wykonałam ten etap dzień wcześniej. A w dniu szykowania sernika, wyjęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam i przeniosłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 15 min (do lekko złocistego koloru). Ciasto odstawiamy i szykujemy masę.
Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
– 500 g twarogu
– 300 g brzoskwiń z puszki
– 3 jajka
– 100 g cukru pudru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Brzoskwinie odsączamy z soku i blendujemy na mus.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg oraz mus brzoskwiniowy i mąkę. Miksujemy tylko do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na kruchy spód i pieczemy 70 – 80 min w 170 stopniach – do momentu, aż masa się zetnie. Sernik studzimy w piekarniku. Dokładnie wystudzony przenosimy do lodówki.
Mus brzoskwiniowy:
– 2 łyżki masła
– 6 łyżek syropu z brzoskwiń
– 2 połówki brzoskwiń
– 1 łyżka cukru pudru
– 3 łyżki kwaśniej śmietany
– listek lub łyżeczka żelatyny
Brzoskwinie blendujemy. Masło, syrop i cukier podgrzewamy. Dodajemy brzoskwinie, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy żelatynę, rozpuszczoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy masa zacznie stygnąć dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Chłodną przekładamy na sernik i wstawiamy go do lodówki do całkowitego stężenia musu.
Z foremki wyszło mi 10 dużych porcji. Jedna to 340 kcal
Smacznego!!!
5 komentarzy
~marcela
15 września 2014 at 09:26o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)
Justyna
15 września 2014 at 10:02Nie ma sprawy:-)
~Konczi i Szpileczka
15 września 2014 at 10:42Wygląda pysznie
~Poproszę dokładkę
15 września 2014 at 11:18musi być pyszny.. 🙂 wygląda bardzo elegancko!
~ugotujmyto.pl
6 października 2014 at 21:06Wygląda obłędnie pysznie :)!