Długo zabierałam sie za ten sernik ale wkońcu sie udało. Wyszedł kawałek naprawdę dobrego, smacznego sernika. Podpatrzyłam go na blogu Kuchnia nastrojowa ale dodałam spód ciasteczkowy no i lemon curd (tak dla zrównoważenia słodkości). Chociaż przyznam się, że sam smak tego kajmakowego sera był tak ciekawy, że najpierw zajadałam górną warstwę z lemon curd, potem spód, a na końcu serowy środek 🙂 Moja Druga Połówka była z kolei zachwycona sernikiem jako takim – w całości. Za autorką oryginału przygotowałam również samodzielnie kajmak, ale jemu poświęcę chwilkę w osobnym wpisie.
Składniki na tortownicę 20 cm:
SPÓD:
– 100 g ciasteczek kruchych w czekoladzie
– 40 g rozpuszczonego masła
– 1 łyżka kakao
Ciesteczka kruszymy bardzo drobno przy użyciu wałka lub w blenderze. Dodajemy kakao a następnie roztopione masło. Całość mieszamy i tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) – ja wykładam i dociskam masę rękami. Blaszkę wstawiamy na 20 min do lodówki a po tym czasie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 min – tak żeby ciasteczka tylko lekko się zapiekły.
KAJMAK:
– 350 ml śmietanki kremówki 36%
– 350 ml mleka
– 70 g cukru
– 60 g masła
Mleko, śmietankę i cukier dajemy do garnka z grubym dnem. Gotujemy całość na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do zgęstnienia. I tu trzeba się uzbroić w cierpliwość ponieważ u mnie trwało to jakieś 1,5 godziny. Dlatego warto przygotować kajmak np. dzień wcześniej. Gdy nasz kajmak ma konsystencje gęstej śmietany dodajemy masła i mieszamy do momentu połączenia składników, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Nie musze dodawać, że wyszedł pyszny (oczywiście podjadałam go od czasu do czasu łyżeczką :-))
MASA SEROWA – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
– 350 g twarogu (u mnie Quark)
– 350 g mascarpone
– 4 duże jajka
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej jeżeli wasz ser bardzo luźny)
– 2 łyżki cukru pudru
– kajmak który przygotowaliśmy (można oczywiście kupić kajmak w sklepie, mojego wyszło około 350 – 400 ml)
Twaróg mieszamy z mascarpone. Dodajemy kajmak a następnie po jednym jajku, za każdym razem krótko mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i cukier. Całość wylewamy na nasz podpieczony i spód i pieczemy w 150 stopniach przez 60-70 min (środek po tym czasie ma być zwarty z góry ale przy poruszaniu może sie lekko ruszać). Polecam obłożyć foremkę od zewnątrz folią aluminiową, gdyż u mnie parę kropel masy serowej wyciekło. Sernik studzimy w otwartym piekarniku, a gdy jest już chłodny przekładamy na kilka godziń (lub całą noc) do lodówki. Przed podaniem nakładamy na wierzch lemon curd, przepis znajdziecie TUTAJ – u mnie wyszły 4 duże łyżki.
Z tortownicy wychodzi 10 porcji. Jedna to około 535 kcal. Dużo ale było warto 😆
Smacznego!!!
6 komentarzy
Sophia
24 stycznia 2014 at 11:01Wygląda smakowicie ! 🙂
Justyna
24 stycznia 2014 at 12:40Polecam przetestowac:-)
~karmel-itka
24 stycznia 2014 at 12:20reeeewelaaaacja! 😀
magdalena.waszkiewicz4
28 stycznia 2014 at 10:49Koniecznie muszę wypróbować. Uwielbiam kajmak i kocham sernik 🙂
Fajne zdjęcia 😉
Justyna
28 stycznia 2014 at 23:33Dziękuję a sernik naprawdę polecam:)
~Obzarciuch
29 stycznia 2014 at 21:27cudowny i napewno smaczny:) zobacz mój sernik na kruchym spodzie
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/sernik-z-powidami-na-kruchym-ciescie.html