Dziś mam dla was przepis na ciasto teoretycznie świąteczne. Teoretycznie ponieważ królowało u mnie na święta, a praktycznie nada się na każdą okazję. Fajnego przepisu szukałam już od jakiegoś czasu ponieważ to mojej mamie zachciało się że w tym roku chciałaby mieć jak najbardziej klasyczny sernik, bez żadnych „udziwnień”. Przepis znalazłam na blogu Cake Time no i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło przepyszne, dość zbite i wilgotne ale jednocześnie delikatne w smaku. Dorzuciłam do niego rodzynki oraz cytrynowy lukier jako polewę. Serdecznie polecam!
Składniki na blaszkę 24×36 cm:
Ciasto kruche:
– 2,5 szklanki mąki
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 150 g zimnego masła
– 1 jajko
Mąkę mieszamy wraz z cukrem. Dodajemy pokrojone masło i zagniatamy jak na kruszonkę. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto do momentu jego połączenia. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 40 min do lodówki. Po tym czasie 3/4 ciasta należy rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i piec około 15 min w 180 stopniach. Resztę ciasta owijamy w folię w wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
– 1,3 kg sera (trzy krotnie mielony lub z wiaderka)
– 8 dużych jaj – białka i żółtka osobno
– 100 g miękkiego masła
– 1,5 szklanki cukru pudru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 100 g rodzynek (opcjonalnie)
– żółtko do posmarowania ciasta kruchego
W dużej misce ucieramy masło oraz szklankę cukru pudru. Dodajemy naprzemiennie żółtko i kilka łyżek twarogu. Ucieramy do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy białka , do których pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 0,5 szklanki cukru pudru. Do masy dodajemy rodzynki i mąkę, a na końcu delikatnie łyżka po łyżce dodajemy pianę białkową (mieszając tylko w jedną stronę). Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasto kruche. Z lodówki wyjmujemy pozostałe ciasto kruche, wałkujemy dość cienko i wykrawamy dość długie paski które układamy na masie serowej tak by tworzyły kratkę. Na końcu smarujemy paski rozbełtanym żółtkiem. Sernik pieczemy około 60 min w 170 stopniach. Studzimy najpierw w zamkniętym, a potem w lekko otwartym piekarniku. Gdy ciasto jest już ostudzone szykujemy cytrynowy lukier do którego potrzebujemy:
– szklankę cukru pudru oraz
– 2 łyżki soku z cytryny. Oba składniki energicznie mieszamy do momentu ich połączenia. Następnie lukrem smarujemy całe ciasto.
Z mojej blaszki wyszło 20 dużych porcji. Jedna to 455 kcal.
Smacznego!!!
12 komentarzy
~gin
29 kwietnia 2014 at 13:26Mmm, coś pysznego 🙂
~mkr
1 listopada 2014 at 07:28Pyszności, zapraszam na najlepszy sernik Babci
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html
Pozdrawiam
~henia
1 listopada 2014 at 07:55pyszne sernik!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/sernik-z-jogurtow.html
~Obżarciuch
1 listopada 2014 at 08:20poproszę kawałeczek! pyszny przepis
polecam też sernik z brzoskiwniami i pierzynką kokosową
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/04/sernik-z-brzoskwiniami.html
pozdrawiam serdecznie!
~Rondel
1 listopada 2014 at 08:28kochamy serniki 🙂 prezentuję się wyśmienicie! polecamy też nasze przepisy na sernik krakowski
http://ronddel.blogspot.com/search?q=sernik+krakowski
~ania
1 listopada 2014 at 12:18ja polecam zrobić do serników ser domowy i zapraszam na wyrób także innych domowych serów: feta, mozarella, camembert i inne lub cydr, wino i miód http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~dobre-rady-pomoc
1 listopada 2014 at 13:16Cud miód w gębie 🙂 Uwielbiam serniki każdego rodzaju, właśnie piekę , Twój przepis w przyszłości też wypróbuję.
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html
~Ewcia
1 listopada 2014 at 09:52Smacznie u Ciebie, zapraszam też na http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~klara
1 listopada 2014 at 08:34wygląda pysznie.
http://ocetjablkowy.blog.pl
~Kopalnia Smaku
1 listopada 2014 at 09:44brzmi apetycznie:) zapraszam na ciasto cynamonowe z jabłkami: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/156-100139-ciasto_cynamonowe_z_jablkami.html
~Deser
1 listopada 2014 at 09:51Pyszne serniczek. Zapraszam też na pyszne serniki u nas http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~bułka z chlebem
1 listopada 2014 at 12:47Przepyszny jest Twój sernik, zapraszam też na mój sernik wiedeński
http://bulkazchlebem.pl/sernik-wiedenski