Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Stefanka czekoladowo – kokosowa

Stefanka kokosowo - czekoladowa (3)Połącznie kokosu z czekoladą „chodziło” za mną już od jakiegoś czasu. I kiedy zobaczyłam na blogu Smakołyki Bereniki stefankę cappuccino wiedziałam że pozamieniam masy tak, by dopasować je do mojej zachcianki. Efekt wyszedł super, obie masy smakowały rewelacyjnie. Użyłam herbatników wieloziarnistych więc ciasto nie było zbyt slodko – maślane. Ciasto jest super dla wszystkich którzy nie są fanami piekarników, a do tego jest bardzo szybkie do wykonania no i meeega smaczne 🙂

Składniki na foremkę 20×20 cm:

Masa kokosowa:

– 300 ml mleka

– 40 g masła

– 4 łyżki kaszy manny

– 4 łyżki cukru

– 100 g wiórek kokosowych

Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy kaszę oraz wiórki kokosowe cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia. W tym samym czasie możemy szykować drugą masę.

Masa czekoladowa:

– 300 ml mleka

– 40 g masła

– 4 łyżki kaszy manny

– 2 łyżki cukru

– 100 g czekolady 70% (lub innej)

Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę i po jej rozpuszczeniu dodajemy kaszę mannę. Gotujemy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.

Dodatkowo:

– około 30 sztuk herbatników wieloziarnistych

– 50 g czekolady

– 40 ml śmietanki kremówki

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy masę czekoladową (masy mogą być jeszce ciepłe) przykrywamy ją warstwą herbatników delikatnie je dociskając. Następnie wylewamy masę kokosową i znów układamy herbatniki. Foremkę wkładamy do lodówki. Śmietankę podrzewamy w garnuszku i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Odstawiamy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć wylewamy go na herbatniki i znów wstawiamy do lodówki. Gdy masy stężeją ciacho można pałaszować 🙂

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 360 kcal

Stefanka kokosowo - czekoladowa (2)

Stefanka kokosowo - czekoladowa (5)

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

50 komentarzy

  • Reply
    ~Kraina Miodem Płynąca
    9 września 2014 at 10:01

    Fantastyczne są ciasta bez pieczenia! 🙂 No i fantastyczne są te grisikowe masy, szczególnie ta kokosową mnie kusi :)))

  • Reply
    ~Poproszę dokładkę
    9 września 2014 at 10:52

    kokos i czekolada to jedno z najlepszych połączeń na świecie! to ciacho wygląda bardzo apetycznie i wydaje się być łatwe :-))

  • Reply
    ~Nashelly
    9 września 2014 at 20:32

    Bardzo fajny przekładaniec 🙂

  • Reply
    ~suzana
    19 września 2014 at 07:26

    WYGLĄDA NIEZWYKLE APETYCZNIE !…ZAPRASZAM NA WYBORNY JABŁECZNIK Z KOKOSEM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

  • Reply
    ~Na zdrowie
    19 września 2014 at 08:13

    Na kawałek takiej słodkości skusiłbym się.
    A nawet nie miałbym wyrzutów sumienia po kilku. 🙂

  • Reply
    ~Alicja
    19 września 2014 at 09:54

    do masy czekoladowej sypie się suchą kasze manną?

  • Reply
    ~Alicja
    19 września 2014 at 09:55

    Już doczytałam, już wiem

    • Reply
      Justyna
      19 września 2014 at 10:07

      Super, wa takim razie powodzenia w pieczeniu:-)

  • Reply
    ~beata
    19 września 2014 at 10:02

    Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    idealnafigura.com/gberes

  • Reply
    ~Ola
    19 września 2014 at 10:10

    Jakie będą proporcje na dużą blachę?

  • Reply
    ~dobre-rady-pomoc
    19 września 2014 at 11:39

    Ależ mnie zaciekawił Twój przepis, lubię kokosa i łatwe przepisy niewymagające zbyt wiele wkładu, koniecznie muszę je wypróbować.
    http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/01/przypalone-zelazko-jak-je-wyczyscic.html

  • Reply
    ~kamila
    19 września 2014 at 12:10

    Jakie są wymiary blaszki w ktorej Pani robiła ciasteczko?

    • Reply
      Justyna
      19 września 2014 at 12:28

      Kwadratowa mała foremka 20×20 cm:-)

  • Reply
    ~anpaja
    19 września 2014 at 14:32

    a jakby zamiast czekolady dodać kakao?

    • Reply
      Justyna
      19 września 2014 at 14:40

      Też świetny pomysł. Należałoby wówczas tylko obserwować masę. W razie gdyby była za żadka można dodać jeszcze łyżkę kaszy manny:-)

  • Reply
    ~zawiedziona
    21 września 2014 at 16:29

    Witam szanowną blogerkę,
    właśnie wczoraj zrobiłam stefankę wg przepisu podanego wyżej i co? klops
    Wyszedł gniot!!! Po pierwsze za duża foremka na tą ilość składników,za mało herbatników,za dużo !!!kokosu (100 g na 300ml mleka i do tego jeszcze kasza manna!).Ciekawa jestem czy szanowna blogerka wykonała to ciasto wg tego przepisu,czy tylko skopiowała błędnie napisany przepis.
    Szkoda,że to przeczytałam,bo zmarnowałam tylko czas i składniki 🙁
    Pozdrawiam i życzę rozsądku w pisaniu.

    • Reply
      Justyna
      21 września 2014 at 18:13

      Witam, przykro mi że ciasto sie nie udało. Przepis od początku aż do końca wykonałam samodzielnie, a składniki sa dopasowane do podanej foremki 20x20cm. Masa kokosowa jest gęsta i być może dlatego odebrała Pani to jako „gniot”. Pozdrawiam

  • Reply
    ~zawiedziona
    21 września 2014 at 16:38

    Szkoda,ze nie opublikowaliście mojego komentarza.Czytający będa robić gnioty wg tego przepisu i się denerwować:(
    Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      21 września 2014 at 18:17

      Publikuje wszystkie komentarze, niestety nie mam możliwości aby odpisywać na nie w momencie w którym przychodzą, więc
      proszę się nie denerwować:-)

  • Reply
    ~asia
    26 września 2014 at 14:41

    powiem tak…ciasto w smaku dobre lecz proporcje podanych składnikow nalezy zmienic.do masy czekoalowej dodalam 5 łyzek kaszy manny ,poniewza byla za rzadka.Natomiast do kokosowej kolejny raz dam 3 lyzki zamiast podanych 4 lyzek kaszki bo rzeczywiscie masa po stezeniu jest zbyt scisła.A co do polewy to na zdjeciu jest jej dosyc „gruba” warstwa.W praktyce wygladalo to tak ze polewa ledwo co pokryła mi ciasto.Nalezy wiec składniki podwoic by mozna było cieszyc sie smakiem czekoladowej polewy.pozdrawiam

  • Reply
    ~Kasia
    15 października 2014 at 14:52

    Wyszło pysznie. Wszyscy się zajadali. Dziękuję za przepis 🙂

    • Reply
      Justyna
      15 października 2014 at 19:44

      Super, bardzo się cieszę:-)

  • Reply
    ~ryfka
    4 listopada 2014 at 12:18

    Ciasto wyszło przepyszne, gratuluję inwencji twórczej, połączenie kokosu i czekolady jest bardzo dobre. Zrobiłam od razu na większą blaszkę z 1,5 porcji, bo u mnie takie ciasta szybko znikają. Co do gęstości mas, o których piszą użytkownicy powyżej, to skorzystałam z proporcji asi i świetnie się sprawdziły. Do tej pory robiłam tylko stefankę kakaową, na czekoladzie wychodzi równie dobra. Dziękuję za przepis. Będę do niego wracać. Pozdrawiam!

    • Reply
      Justyna
      4 listopada 2014 at 18:11

      Bardzo sie cieszę, że smakowało i polecam sie na przyszłość. Pozdrawiam Justyna

  • Reply
    ~Deser
    10 listopada 2014 at 08:57

    Pysznie jak u mamy 🙂 gratuluję pysznego ciasta i zapraszam na moje http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  • Reply
    ~kasia
    10 listopada 2014 at 10:38

    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych.
    Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe,
    ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness
    (idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze
    utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdemu to polecam

  • Reply
    ~kuchnie swiata
    10 listopada 2014 at 13:30

    wygląda pysznie mniam aż na sam widok ślinka cieknie
    – –
    http://www.alestrona.net/911/jak_zrobic_ciasto_czekoladowe.html

  • Reply
    ~Beata
    10 listopada 2014 at 14:54

    Robiłam to ciacho i wyszło.Dałam podwójną porcję składników bo miałam większą formę.Uwielbiam ciasta i do małej blaszki nie mam się co zabierać bo dla mnie to mało.Zamiast herbatników wieloziarnistych dałam maślane a reszta składników wg przepisu i nie było żadnego gniota tylko pyszne ciacho.Dziękuję za przepis i proszę o więcej.Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      10 listopada 2014 at 16:33

      Bardzo się cieszę , że wyszło no i najważniejsze że smakowało:-)

  • Reply
    ~Alicja
    10 listopada 2014 at 16:34

    Zjadłabym! 🙂

    • Reply
      Justyna
      10 listopada 2014 at 16:36

      W takim razie pozostaje przyszykować na jutrzejszy wolny dzień i wcinać:-)

  • Reply
    ~am
    28 listopada 2014 at 20:16

    witam
    czy zamiast masła można dać margarynę??
    ktoś próbował?

    • Reply
      Justyna
      28 listopada 2014 at 21:45

      Obawiam się, że przy margarynie masa nie wyjdzie wystarczająco zwarta. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~cybercat
    22 października 2015 at 16:46

    Stefanka jest wyśmienita. Robi furorę wśród znajomych. Dziś robię ją kolejny raz.Dzięki za przepis

    • Reply
      Justyna
      23 października 2015 at 09:07

      Bardzo się cieszę, że smakuje i polecam sie na przyszłość. Pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply

    pięć × jeden =