Połącznie kokosu z czekoladą „chodziło” za mną już od jakiegoś czasu. I kiedy zobaczyłam na blogu Smakołyki Bereniki stefankę cappuccino wiedziałam że pozamieniam masy tak, by dopasować je do mojej zachcianki. Efekt wyszedł super, obie masy smakowały rewelacyjnie. Użyłam herbatników wieloziarnistych więc ciasto nie było zbyt slodko – maślane. Ciasto jest super dla wszystkich którzy nie są fanami piekarników, a do tego jest bardzo szybkie do wykonania no i meeega smaczne 🙂
Składniki na foremkę 20×20 cm:
Masa kokosowa:
– 300 ml mleka
– 40 g masła
– 4 łyżki kaszy manny
– 4 łyżki cukru
– 100 g wiórek kokosowych
Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy kaszę oraz wiórki kokosowe cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia. W tym samym czasie możemy szykować drugą masę.
Masa czekoladowa:
– 300 ml mleka
– 40 g masła
– 4 łyżki kaszy manny
– 2 łyżki cukru
– 100 g czekolady 70% (lub innej)
Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę i po jej rozpuszczeniu dodajemy kaszę mannę. Gotujemy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.
Dodatkowo:
– około 30 sztuk herbatników wieloziarnistych
– 50 g czekolady
– 40 ml śmietanki kremówki
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy masę czekoladową (masy mogą być jeszce ciepłe) przykrywamy ją warstwą herbatników delikatnie je dociskając. Następnie wylewamy masę kokosową i znów układamy herbatniki. Foremkę wkładamy do lodówki. Śmietankę podrzewamy w garnuszku i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Odstawiamy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć wylewamy go na herbatniki i znów wstawiamy do lodówki. Gdy masy stężeją ciacho można pałaszować 🙂
Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 360 kcal
Smacznego!!!
50 komentarzy
~Kraina Miodem Płynąca
9 września 2014 at 10:01Fantastyczne są ciasta bez pieczenia! 🙂 No i fantastyczne są te grisikowe masy, szczególnie ta kokosową mnie kusi :)))
~przepismamy
19 września 2014 at 06:26Wspaniałe1
Tez robie ciasto czekoladowe zkokosem:
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/06/ciasto-czekoladowe-z-masa-kokosowa.html
~Obżarciuch
19 września 2014 at 06:36ale super wygląda te ciacho 🙂 nigdy nie robiłam, ale przy najbliższej okazji zrobię
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-powidami.html
pozdrawiam!
~ania
19 września 2014 at 08:34też go jeszcze nie robilam, a wygląda świetnie, ja polecam wyrób domowych win, cydru, miodu i serów, mało skomplikowane np.: feta, mozarella czy oscypek http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~Rondel
10 listopada 2014 at 07:18wygląda niesamowicie!
zapraszamy do Nas
http://ronddel.blogspot.com/search?q=stefanka
~ania
10 listopada 2014 at 13:22nie przepadam za kokosem więc dodam go mniej lub czymś zastąpię a proponuje każdemu domowy wyrób serów, np. camembert, mozarella, korycinskiego lub cydru, miodu i wina http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~KuchniaBezGlutenu
19 września 2014 at 11:01pyszne ciasto! zapraszam do mnie na bezglutenowe ciasto sezamowo kokosowe
http://kuchniabezglutenu.blogspot.com.es/2014/08/ciasto-sezamowo-kokosowe.html
~Ewcia
10 listopada 2014 at 08:56Kolejne przepyszne ciasto. Gratuluję pomysłów a po nowe zapraszam do mnie http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~bułka z chlebem
10 listopada 2014 at 10:31Poproszę jeden kawałek do kawki 🙂 Do siebie zapraszam na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka
~Ciacho
19 września 2014 at 07:33Pycha z kokosem
zapraszam na ciasto cappuccino
http://tiny.pl/qcl79
~Gość
19 września 2014 at 07:36Stefanka wygląda rewelacyjnie.
Polecam też Fale Dunaju
http://inews.com.pl/WordPress3/fale-dunaju
~Kopalnia Smaku
19 września 2014 at 07:52podzielam pogląd:) też lubię takie ciasta i od siebie polecam ciasto na krakersach bez pieczenia: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/123-100106-ciasto_na_krakersach.html
~mkr
19 września 2014 at 08:29Pycha . Ciasta z kokosem uwielbiam,
zapraszam na ciasto cappuccino
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html
~klara
19 września 2014 at 09:40świetnie wyszło. pięknie wygląda na czekolada na wierzchu.
http://ocetjablkowy.blog.pl
~klara
10 listopada 2014 at 10:38i tak można zastąpić słynny baton kokosowy.
http://ocetjablkowy.blog.pl
~Poproszę dokładkę
9 września 2014 at 10:52kokos i czekolada to jedno z najlepszych połączeń na świecie! to ciacho wygląda bardzo apetycznie i wydaje się być łatwe :-))
~Nashelly
9 września 2014 at 20:32Bardzo fajny przekładaniec 🙂
~suzana
19 września 2014 at 07:26WYGLĄDA NIEZWYKLE APETYCZNIE !…ZAPRASZAM NA WYBORNY JABŁECZNIK Z KOKOSEM:POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html
~Na zdrowie
19 września 2014 at 08:13Na kawałek takiej słodkości skusiłbym się.
A nawet nie miałbym wyrzutów sumienia po kilku. 🙂
~Alicja
19 września 2014 at 09:54do masy czekoladowej sypie się suchą kasze manną?
~Alicja
19 września 2014 at 09:55Już doczytałam, już wiem
Justyna
19 września 2014 at 10:07Super, wa takim razie powodzenia w pieczeniu:-)
~beata
19 września 2014 at 10:02Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
idealnafigura.com/gberes
~Ola
19 września 2014 at 10:10Jakie będą proporcje na dużą blachę?
Justyna
19 września 2014 at 12:30Jeśłi chodzi o zmianę proporcji polecam skorzystać z bardzo prostego przelicznika foremek na stronie Moje Wypieki: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek pozdrawiam serdecznie
~dobre-rady-pomoc
19 września 2014 at 11:39Ależ mnie zaciekawił Twój przepis, lubię kokosa i łatwe przepisy niewymagające zbyt wiele wkładu, koniecznie muszę je wypróbować.
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/01/przypalone-zelazko-jak-je-wyczyscic.html
~kamila
19 września 2014 at 12:10Jakie są wymiary blaszki w ktorej Pani robiła ciasteczko?
Justyna
19 września 2014 at 12:28Kwadratowa mała foremka 20×20 cm:-)
~anpaja
19 września 2014 at 14:32a jakby zamiast czekolady dodać kakao?
Justyna
19 września 2014 at 14:40Też świetny pomysł. Należałoby wówczas tylko obserwować masę. W razie gdyby była za żadka można dodać jeszcze łyżkę kaszy manny:-)
~zawiedziona
21 września 2014 at 16:29Witam szanowną blogerkę,
właśnie wczoraj zrobiłam stefankę wg przepisu podanego wyżej i co? klops
Wyszedł gniot!!! Po pierwsze za duża foremka na tą ilość składników,za mało herbatników,za dużo !!!kokosu (100 g na 300ml mleka i do tego jeszcze kasza manna!).Ciekawa jestem czy szanowna blogerka wykonała to ciasto wg tego przepisu,czy tylko skopiowała błędnie napisany przepis.
Szkoda,że to przeczytałam,bo zmarnowałam tylko czas i składniki 🙁
Pozdrawiam i życzę rozsądku w pisaniu.
Justyna
21 września 2014 at 18:13Witam, przykro mi że ciasto sie nie udało. Przepis od początku aż do końca wykonałam samodzielnie, a składniki sa dopasowane do podanej foremki 20x20cm. Masa kokosowa jest gęsta i być może dlatego odebrała Pani to jako „gniot”. Pozdrawiam
~zawiedziona
21 września 2014 at 16:38Szkoda,ze nie opublikowaliście mojego komentarza.Czytający będa robić gnioty wg tego przepisu i się denerwować:(
Pozdrawiam
Justyna
21 września 2014 at 18:17Publikuje wszystkie komentarze, niestety nie mam możliwości aby odpisywać na nie w momencie w którym przychodzą, więc
proszę się nie denerwować:-)
~asia
26 września 2014 at 14:41powiem tak…ciasto w smaku dobre lecz proporcje podanych składnikow nalezy zmienic.do masy czekoalowej dodalam 5 łyzek kaszy manny ,poniewza byla za rzadka.Natomiast do kokosowej kolejny raz dam 3 lyzki zamiast podanych 4 lyzek kaszki bo rzeczywiscie masa po stezeniu jest zbyt scisła.A co do polewy to na zdjeciu jest jej dosyc „gruba” warstwa.W praktyce wygladalo to tak ze polewa ledwo co pokryła mi ciasto.Nalezy wiec składniki podwoic by mozna było cieszyc sie smakiem czekoladowej polewy.pozdrawiam
~Kasia
15 października 2014 at 14:52Wyszło pysznie. Wszyscy się zajadali. Dziękuję za przepis 🙂
Justyna
15 października 2014 at 19:44Super, bardzo się cieszę:-)
~ryfka
4 listopada 2014 at 12:18Ciasto wyszło przepyszne, gratuluję inwencji twórczej, połączenie kokosu i czekolady jest bardzo dobre. Zrobiłam od razu na większą blaszkę z 1,5 porcji, bo u mnie takie ciasta szybko znikają. Co do gęstości mas, o których piszą użytkownicy powyżej, to skorzystałam z proporcji asi i świetnie się sprawdziły. Do tej pory robiłam tylko stefankę kakaową, na czekoladzie wychodzi równie dobra. Dziękuję za przepis. Będę do niego wracać. Pozdrawiam!
Justyna
4 listopada 2014 at 18:11Bardzo sie cieszę, że smakowało i polecam sie na przyszłość. Pozdrawiam Justyna
~Deser
10 listopada 2014 at 08:57Pysznie jak u mamy 🙂 gratuluję pysznego ciasta i zapraszam na moje http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~kasia
10 listopada 2014 at 10:38Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych.
Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe,
ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness
(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze
utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdemu to polecam
~kuchnie swiata
10 listopada 2014 at 13:30wygląda pysznie mniam aż na sam widok ślinka cieknie
– –
http://www.alestrona.net/911/jak_zrobic_ciasto_czekoladowe.html
~Beata
10 listopada 2014 at 14:54Robiłam to ciacho i wyszło.Dałam podwójną porcję składników bo miałam większą formę.Uwielbiam ciasta i do małej blaszki nie mam się co zabierać bo dla mnie to mało.Zamiast herbatników wieloziarnistych dałam maślane a reszta składników wg przepisu i nie było żadnego gniota tylko pyszne ciacho.Dziękuję za przepis i proszę o więcej.Pozdrawiam
Justyna
10 listopada 2014 at 16:33Bardzo się cieszę , że wyszło no i najważniejsze że smakowało:-)
~Alicja
10 listopada 2014 at 16:34Zjadłabym! 🙂
Justyna
10 listopada 2014 at 16:36W takim razie pozostaje przyszykować na jutrzejszy wolny dzień i wcinać:-)
~am
28 listopada 2014 at 20:16witam
czy zamiast masła można dać margarynę??
ktoś próbował?
Justyna
28 listopada 2014 at 21:45Obawiam się, że przy margarynie masa nie wyjdzie wystarczająco zwarta. Pozdrawiam serdecznie
~cybercat
22 października 2015 at 16:46Stefanka jest wyśmienita. Robi furorę wśród znajomych. Dziś robię ją kolejny raz.Dzięki za przepis
Justyna
23 października 2015 at 09:07Bardzo się cieszę, że smakuje i polecam sie na przyszłość. Pozdrawiam serdecznie