W dniach 16 i 17 listopada w Pałacu Łomnica, a dokładnie na Łomnickim Folwarku odbył się coroczny Festiwal Pierników i Miodów z Dolnego Śląska. Oprócz tego na Folwarku znajdującym się przy Pałacu Łomnica (Karpnicka 3, 58-508 Łomnica – Jelenia Góra) można było podziwiać wielu innych producentów lokalnych wyrobów.
Główna atrakcją Festiwalu były otwarte warsztaty piernikarskie zorganizowane w Szkoleniowej Kuchni Ziemiańskiej, gdzie najmłodsi (i nie tylko) mogli dowolnie ozdabiać pierniczki lukrem. Oczywiści pierniki, w każdej postaci, można było nabyć na każdym stoisku.
Można było również znaleźć stoiska z typowo regionalnymi pierniczkami lub o konkretnych smakach i kształtach.
Dużym powodzeniem ciszył się również sklep lniarski. Można w nim było znaleźć wszystko z lnu. Począwszy od ubrań i fartuszków, poprzez torebki, pościele i obrusy.
Na pozostałych stoiskach można było znaleźć niezliczoną ilość, różnego rodzaju naturalnego miodu z własnych pasiek. Naturalne przetwory, wina czy sery. Wszystko własnej produkcji. Nie zabrakło również piekarni gdzie można było kupić świeżo wypieczony chleb żytni na zakwasie i drożdżowe bułeczki z serem. Dla większych głodomorów otwarta była restauracja serwująca śląskie dania. W folwarku znaleźliśmy również sklep z ceramika bolesławicką oraz innymi przyborami kuchennymi wyglądającymi jak z przed kilkudziesięciu laty 🙂
Życzę wszystkim miłego wieczoru!!!
5 komentarzy
~moja pasja smaku
17 listopada 2013 at 22:16Cudne misie i ludziki 🙂 Ojjj chciałabym wziąć udział w takim wydarzeniu 🙂
Justyna
18 listopada 2013 at 07:36Nie wiem gdzie mieszkasz ale festiwal trwa zawsze dwa dni i na przyszły rok też już jest zapowiedziany. Może warto byłoby odwiedzić Dolny Śląsk??:-)
~magma
19 listopada 2013 at 11:13Ile świetnych pierników pięknie ozdobionych:) rewelacja:)
~Joanna
12 grudnia 2013 at 19:51Mam pytanie:czy zamiast serka mascaropne mozna uzyc jogurtu greckiego ? Jesli tak,to czy rowniez 200 g czy wiecej ? Pytanie dot. Sernikowe ciasto a’la Bounty.
Bede wdzieczna za odp.Dzieluje:)
Justyna
12 grudnia 2013 at 23:14Jak najbardziej można użyć jogurtu greckiego. Wystarczy wówczas 250 ml i przy pieczeniu należy obserwować moment w którym masa jogurtowa sie zetnie. Pozdrawiam:-)