Dziś mam dla was przepis na tartę kakaową z kremem z białej czekolady i serka mascarpone oraz z poziomkami i kiwi. Spód jest innowacyjnym ciastem kruchym pochodzącym ze strony Kwestii Smaku. Innowacyjnym ponieważ nie przygotowuje się go jak typowe ciasto kruche. Masa z białej czekolady i serka mascarpone jest niesamowicie słodka, dlatego dodałam do niej soku z cytryny co zrównoważyło jej smak. Polecam wszystkim którzy nie lubią wkładać w ciasta zbyt wiele pracy, tą propozycje przygotowuje się naprawdę szybko 🙂
Składniki na tortownicę 25 cm:
CIASTO:
– 125 g masła
– 125 g cukru
– łyżeczka cukru waniliowego
– 1 jajko
– 3 łyżki kakao
– 200 g mąki
– ok 4 łyżki mleka
MASA:
– 400 g serka mascarpone (u mnie „Light”)
– 2,5 tabliczki białej czekolady (250g)
– sok z wyciśniętej cytryny
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i cukrem waniliowym i miksować ok. 3 minuty. Dodać jajko, miksować ok. 2 min. Następnie dodać kakao i mąkę i miksować do połączenia składników. Gdy ciasto jest zbyt suche dodawać po łyżce mleka. Gdy składniki się połączą, zagnieść ciasto dłońmi owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki lub na 30 min do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować lub rozgnieść dłońmi i przenieść do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części uformować wałeczek, wyłożyć nim brzegi ciasta do wysokości 0,5 cm. Całość przygnieść dłońmi by wałeczek połączył się z dnem. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Po wystudzeniu ciasta szykujemy masę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i łączymy ją z serkiem mascarpone (powinien być w temperaturze pokojowej). Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość krótko miksujemy lub mieszamy łyżką. Masę wykładamy na ciasto. Całość przyozdabiamy wybranymi owocami i wstawiamy na godzinę do lodówki. Tarta ta wogóle powinna być w lodówce.
Z całości otrzymujemy 14 lub 16 porcji, w zależności od apetytu 🙂 Przy 14 porcjach 1 kawałek = 390 kcal. Przy 16 porcjach 1 kawałek = 340 kcal
Smacznego!!!
7 komentarzy
~Inspirowane Smakiem
4 lipca 2013 at 20:40poziomki. <3 jeszcze nigdzie nie spotkałam.
Justyna
5 lipca 2013 at 22:32W tych czasach jak się nie ma kilka poziomek w ogródku to chyba ciężko je kupić na targu, niestety
tosia.antonina
5 lipca 2013 at 15:29Uwielbiam kiwi 🙂 i nawet nie pomyślałam, żeby połączyć je z poziomkami 🙂
Pozdrawiam 🙂
Justyna
5 lipca 2013 at 22:34Tosia to jest ciasto specjalnie dla Ciebie: nie da się go zepsuć:-) A spód możesz zastąpić pokruszonymi ciasteczkami zmieszanymi z masłem i wychodzi Ci ciasto bez pieczenia:-)
~gin
5 lipca 2013 at 18:08Łał, z poziomkami wygląda wspaniale! Idealne letnie ciasto 🙂
~gugu
2 stycznia 2014 at 13:51a jakiej wielkosci blacha?:)
Justyna
2 stycznia 2014 at 16:56To akurta jest tortownica 25 cm. Pozdrawiam