Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ DESERY

Truflowe kostki bez pieczenia

Kostka truflowa (3)Mega czekoladowe kostki truflowe poprawią humor każdemu, a już w szczególności wszystkim czekoladożercom. Przepis znalazłam na blogu Sio-smutki i aż się zdziwiłam, że wcześniej nie wpadłam na coś tak prostego, a jednocześnie tak pysznego. Zastąpiłam wafle herbatnikami i napewno nie ujeło im to smaku. Do poszczególnych mas można wkomponować również dowolne dodatki w postaci drobnych kawałków owoców, likierów czy kawy. Polecam serdecznie!!!

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Masa ciemna:

– 250 g serka serka mascarpone

– 200 g czekolady ( u mnie gorzka 70%)

– 1 łyżeczka cukru pudru

Masa jasna:

– 200 g serka mascarpone

– 150 g czekolady białej

Dodatkowo:

– 10 sztuk herbatników lub wafel

– ewentualne dodatki: do masy ciemnej można dodać odrobinę alkoholu, likieru czy kawy, a do masy jasnej drobno pokrojone owoce lub suszone owoce

Przygotowujemy dwa garnki z grubym dnem. W jednym roztapiamy białą czekoladę, a w drugi ciemną. Po roztopieniu łączymy je z serkami i cukrem, dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki na dnie i odrazu wylewamy masę ciemną. Blaszkę wkładamy na chwilkę do lodówki. Gdy masa lekko stężeje wylewamy na nią część jasną i znów wkładamy do lodówki, by obie warstwy dokładnie stężały. Ja dodatkowo polałam kostki musem brzoskwiniowym którego miałam nadmiar po przygotowywanym wcześniej serniku brzoskwiniowym (przepis tutaj)

Z blaszki wyszło 12 kostek. Jedna to 290 kcal

Kostka truflowa (1)

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

39 komentarzy

  • Reply
    ~karmel-itka
    21 września 2014 at 12:22

    bardzo ciekawy pomysł. Ale dla mnie osobiście byłoby za słodko 🙂

  • Reply
    ~Krzysiek_G
    21 września 2014 at 18:19

    Uwielbiam takie słodkości.

  • Reply
    ~Kraina Miodem Płynąca
    22 września 2014 at 09:34

    Mega słodkie i czekoladowe, czyli to coś dla mnie :))) Pycha!

  • Reply
    ~Tomek
    28 września 2014 at 11:07

    Efektownie się prezentują truflowe kostki. Muszę coś takiego wykonać i zaskoczyć pewną osobę 😉 Dzięki za przepis !!

    • Reply
      Justyna
      28 września 2014 at 12:57

      W takim razie życzę powodzenia i smacznego 🙂

  • Reply
    ~kuchnia świata
    24 października 2014 at 08:14

    uwielbiam trufle zresztą ko ich nie lubi 🙂
    http://www.alestrona.net/645/jak_zrobic_trufle_czekoladowe.html

  • Reply
    ~Gość
    24 października 2014 at 08:21

    Świetny przepis, do wypróbowania.
    Polecam też proste trufle czekoladowe
    http://inews.com.pl/WordPress3/trufle-z-orzechami

  • Reply
    ~karol34
    24 października 2014 at 09:16

    bardzo dobre te trufle:)

  • Reply
    ~Ewcia
    24 października 2014 at 09:22

    Pysznie wygląda to ciasto, niezła inspiracja przed weekendem. Zapraszam tez do mnie na http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  • Reply
    ~Sylwia
    24 października 2014 at 11:01

    Bardzo fajny przepis, ale mam małe pytanko maskarpone dodajemy do ciepłej czekolady rozpuszczonej czy wystudzonej?

    • Reply
      Justyna
      24 października 2014 at 11:28

      Do letniej: powinna być jeszcze w miare płynna. Pozdrawiam

      • Reply
        ~Lipka
        24 października 2014 at 22:01

        Dziewczyny, radzę wlewać czekoladę do serka, nie odwrotnie 🙂 Monika z sio-smutków 🙂

  • Reply
    Chrapka
    24 października 2014 at 11:35

    Idealna przekąska podczas Świąt! Rzeczywiście – proste i pyszne. Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję 🙂

  • Reply
    ~Kancia
    24 października 2014 at 13:52

    Czy czekolada musi wystygnąć, by dodać do niej serki?

    • Reply
      Justyna
      24 października 2014 at 14:04

      Czakolada powinna być letnia ale jeszcze płynna:-) pozdrawiam

  • Reply
    ~Agnieszka
    25 października 2014 at 09:56

    Zrobiłam! Przepycha, co prawda nie miałam nic do polania na górę, więc pokruszyłam pozostałe herbatniki, przez noc stało w lodówce, pięknie stężało. O dziwo nie jest to smakołyk zbyt słodki, bo gorzka ciemna masa rewelacyjnie neutralizuje słodki smak białej. Super przepis, co tam kalorie! 😀

    • Reply
      Justyna
      25 października 2014 at 10:06

      Bardzo się cieszę, że smakowało:-) Pozdrawiam

  • Reply
    ~Twój Raj
    25 października 2014 at 20:19

    Bardzo ciekawie i apetycznie to wygląda, a smakuje pewnie rewelacyjnie ponieważ ja uwielbiam takie bloki !!!

  • Reply
    ~karola
    26 października 2014 at 10:49

    Jak spróbowałam trochę przy robieniu samej ciemnej masy to pomyślałam ze to będzie średnio dobre. Ale całość jest pyszna. Lekko gorzkawy dół i bardzo słodka góra, razem tworzą na prawdę dobrą całość. Ja zrobiłam na dużej blaszce 20×40 więc mi te warstwy wyszły cieńsze, ale akurat to dobrze bo kostkę kroję taką jak Ty na zdjęciu a mimo wszystko ten cienki kawałek mi wystarcza żeby się zasłodzić 🙂 Więc na dłużej starczy 😛 Przy ciemnej masie za bardzo mi stężało i nie mogłam rozsmarować na herbatnikach, to wsadziłam całość do piekarnika i trochę podgrzałam aż się rozpuściło i już łatwo poszło 😛 Też jakiś sposób 😛 Przy jasnej masie już wiedziałam że trzeba się spieszyć.

    Czy Wam się też biała czekolada tak dziwnie rozpuszczała? Bo gorzka to na płynną masę a biała była taka bardziej plastyczna ale nie płynna. Bardziej jak plastelina. Nie wiem czy biała się nie rozpuszcza do płynnej postaci, czy może jakąś felerną kupiłam.

    • Reply
      Justyna
      26 października 2014 at 12:00

      Bardzo się cieszę, że ostateczna wersja smakowała. Jednak idzie tam sporo czekolady, więc nawet mała porcja zaspokaja potrzebę na coś słodkiego:-) Białą czekolade powinno się rozpuszczać w temp. około 40 stopni i dość często mieszać, żeby się rozpuściła równomiernie i nie przypaliła. Ja osobiście uważam białą czekolade za ciężką do współpracy. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Deser
    10 listopada 2014 at 08:59

    Pyszne ciasto z ogromną ilością czeko 🙂 uwielbiam takie ciasta. Zapraszam do siebie na pyszne inspiracje http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  • Reply
    ~beata
    10 listopada 2014 at 10:38

    Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach.
    Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów.
    Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg,
    wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
    Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    http://www.idealnafigura.com/gberes

  • Reply
    ~kuchnie swiata
    10 listopada 2014 at 13:34

    rewelacyjnie wygląda 🙂 trzeba będzie wypróbować przepis 🙂
    – –
    http://www.alestrona.net/645/jak_zrobic_trufle_czekoladowe.html

  • Reply
    ~Agnieszka
    13 marca 2015 at 23:00

    Witam mam pytanie czy do masy białej mam Dac też cukier puder?

    • Reply
      Justyna
      13 marca 2015 at 23:25

      Nie ma potrzeby. Biała czekolada jest wystarczająco słodka:-) Pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply

    dziewięć − osiem =