Mega czekoladowe kostki truflowe poprawią humor każdemu, a już w szczególności wszystkim czekoladożercom. Przepis znalazłam na blogu Sio-smutki i aż się zdziwiłam, że wcześniej nie wpadłam na coś tak prostego, a jednocześnie tak pysznego. Zastąpiłam wafle herbatnikami i napewno nie ujeło im to smaku. Do poszczególnych mas można wkomponować również dowolne dodatki w postaci drobnych kawałków owoców, likierów czy kawy. Polecam serdecznie!!!
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Masa ciemna:
– 250 g serka serka mascarpone
– 200 g czekolady ( u mnie gorzka 70%)
– 1 łyżeczka cukru pudru
Masa jasna:
– 200 g serka mascarpone
– 150 g czekolady białej
Dodatkowo:
– 10 sztuk herbatników lub wafel
– ewentualne dodatki: do masy ciemnej można dodać odrobinę alkoholu, likieru czy kawy, a do masy jasnej drobno pokrojone owoce lub suszone owoce
Przygotowujemy dwa garnki z grubym dnem. W jednym roztapiamy białą czekoladę, a w drugi ciemną. Po roztopieniu łączymy je z serkami i cukrem, dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki na dnie i odrazu wylewamy masę ciemną. Blaszkę wkładamy na chwilkę do lodówki. Gdy masa lekko stężeje wylewamy na nią część jasną i znów wkładamy do lodówki, by obie warstwy dokładnie stężały. Ja dodatkowo polałam kostki musem brzoskwiniowym którego miałam nadmiar po przygotowywanym wcześniej serniku brzoskwiniowym (przepis tutaj)
Z blaszki wyszło 12 kostek. Jedna to 290 kcal
Smacznego!!!
39 komentarzy
~karmel-itka
21 września 2014 at 12:22bardzo ciekawy pomysł. Ale dla mnie osobiście byłoby za słodko 🙂
~mkr
24 października 2014 at 07:59Pysznie jak zawsze, zapraszam na tartę z jabłkami i orzechami w karmelu
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/10/tarta-z-jabkami-i-orzechami-w-karmelu.html
pozdrawiam
~przepismamy
24 października 2014 at 08:12Pyszne ciasto Stefanka
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/ciasto-stefanka.html
~bułka z chlebem
24 października 2014 at 09:46Bardzo fajny pomysł, do siebie zapraszam na roladę żyrafę 🙂
http://bulkazchlebem.pl/rolada-zyrafa
~ania
24 października 2014 at 15:48dobry pomysł, ja polecam kazdemu zrobić sery w domu, super smak oscypek lub fetę albo mozarellę a do tego cydr, wino i miód pitny i to wszystko w ciepłych pantofelkach góralskich http://winoiser.com/sklep/
~ania
10 listopada 2014 at 13:20świetny przepis, proponuje każdemu domowy wyrób serów, np. camembert, mozarella, korycińskiego lub cydru, miodu i wina http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~Ewcia
10 listopada 2014 at 08:56Bardzo lubię takie szybkie ciasta bez pieczenia. Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~Kopalnia Smaku
10 listopada 2014 at 10:42zgadzam się z przedmówcą:) polecam również blok czekoladowy:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/157-100140-blok_czekoladowy.html
~mr
10 listopada 2014 at 10:22świetnie wyszło. musi być pyszne.
http://zdrowie.lnfo.pl
~henia
24 października 2014 at 08:17pyszne!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/10/kulki-trufle.html
~Rondel
10 listopada 2014 at 07:21ale by się takich rarytasów skosztowało!
zobacz też nasze propozycje na różne kostki w kuchni 🙂
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kostki
~dobre-rady-pomoc
24 października 2014 at 10:25Jak zawsze świetny przepis, uwielbiam ciasta bez pieczenia, przepis przenoszę do swojej domowej kuchni 🙂
Zapraszam na ciasto również bez pieczenia
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html
pozdrawiam serdecznie
~Justyna
9 listopada 2014 at 13:03W jaki sposób robi Pani krem z mascarpone i czekolady, że nie jest on rzadki ? Mi niestety właśnie taki wyszedł ;(
Justyna
9 listopada 2014 at 16:26Czekoladę roztapiam, a mascarpone dodaję do niej dopiero gdy jest już prawie ostudzona ale jeszcze lekko płynna. Nie wiem jakie mascarpone Pani kupiła, ale kiedyś trafiłam na jakąś wersje „light” i też masa nie chciała mi stężeć. Pozdrawiam
~Obżarciuch
24 października 2014 at 08:00pomysł bomba, efekt genialny! zapisuje przepis
zapraszam do mnie na mój przysmak bez pieczenia – blok czekoladowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/blok-czekoladowy.html
pozdrawiam!
~Krzysiek_G
21 września 2014 at 18:19Uwielbiam takie słodkości.
~Kraina Miodem Płynąca
22 września 2014 at 09:34Mega słodkie i czekoladowe, czyli to coś dla mnie :))) Pycha!
~Tomek
28 września 2014 at 11:07Efektownie się prezentują truflowe kostki. Muszę coś takiego wykonać i zaskoczyć pewną osobę 😉 Dzięki za przepis !!
Justyna
28 września 2014 at 12:57W takim razie życzę powodzenia i smacznego 🙂
~kuchnia świata
24 października 2014 at 08:14uwielbiam trufle zresztą ko ich nie lubi 🙂
http://www.alestrona.net/645/jak_zrobic_trufle_czekoladowe.html
~Gość
24 października 2014 at 08:21Świetny przepis, do wypróbowania.
Polecam też proste trufle czekoladowe
http://inews.com.pl/WordPress3/trufle-z-orzechami
~karol34
24 października 2014 at 09:16bardzo dobre te trufle:)
~Ewcia
24 października 2014 at 09:22Pysznie wygląda to ciasto, niezła inspiracja przed weekendem. Zapraszam tez do mnie na http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~Sylwia
24 października 2014 at 11:01Bardzo fajny przepis, ale mam małe pytanko maskarpone dodajemy do ciepłej czekolady rozpuszczonej czy wystudzonej?
Justyna
24 października 2014 at 11:28Do letniej: powinna być jeszcze w miare płynna. Pozdrawiam
~Lipka
24 października 2014 at 22:01Dziewczyny, radzę wlewać czekoladę do serka, nie odwrotnie 🙂 Monika z sio-smutków 🙂
Chrapka
24 października 2014 at 11:35Idealna przekąska podczas Świąt! Rzeczywiście – proste i pyszne. Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję 🙂
~Kancia
24 października 2014 at 13:52Czy czekolada musi wystygnąć, by dodać do niej serki?
Justyna
24 października 2014 at 14:04Czakolada powinna być letnia ale jeszcze płynna:-) pozdrawiam
~Agnieszka
25 października 2014 at 09:56Zrobiłam! Przepycha, co prawda nie miałam nic do polania na górę, więc pokruszyłam pozostałe herbatniki, przez noc stało w lodówce, pięknie stężało. O dziwo nie jest to smakołyk zbyt słodki, bo gorzka ciemna masa rewelacyjnie neutralizuje słodki smak białej. Super przepis, co tam kalorie! 😀
Justyna
25 października 2014 at 10:06Bardzo się cieszę, że smakowało:-) Pozdrawiam
~Twój Raj
25 października 2014 at 20:19Bardzo ciekawie i apetycznie to wygląda, a smakuje pewnie rewelacyjnie ponieważ ja uwielbiam takie bloki !!!
~karola
26 października 2014 at 10:49Jak spróbowałam trochę przy robieniu samej ciemnej masy to pomyślałam ze to będzie średnio dobre. Ale całość jest pyszna. Lekko gorzkawy dół i bardzo słodka góra, razem tworzą na prawdę dobrą całość. Ja zrobiłam na dużej blaszce 20×40 więc mi te warstwy wyszły cieńsze, ale akurat to dobrze bo kostkę kroję taką jak Ty na zdjęciu a mimo wszystko ten cienki kawałek mi wystarcza żeby się zasłodzić 🙂 Więc na dłużej starczy 😛 Przy ciemnej masie za bardzo mi stężało i nie mogłam rozsmarować na herbatnikach, to wsadziłam całość do piekarnika i trochę podgrzałam aż się rozpuściło i już łatwo poszło 😛 Też jakiś sposób 😛 Przy jasnej masie już wiedziałam że trzeba się spieszyć.
Czy Wam się też biała czekolada tak dziwnie rozpuszczała? Bo gorzka to na płynną masę a biała była taka bardziej plastyczna ale nie płynna. Bardziej jak plastelina. Nie wiem czy biała się nie rozpuszcza do płynnej postaci, czy może jakąś felerną kupiłam.
Justyna
26 października 2014 at 12:00Bardzo się cieszę, że ostateczna wersja smakowała. Jednak idzie tam sporo czekolady, więc nawet mała porcja zaspokaja potrzebę na coś słodkiego:-) Białą czekolade powinno się rozpuszczać w temp. około 40 stopni i dość często mieszać, żeby się rozpuściła równomiernie i nie przypaliła. Ja osobiście uważam białą czekolade za ciężką do współpracy. Pozdrawiam serdecznie
~Deser
10 listopada 2014 at 08:59Pyszne ciasto z ogromną ilością czeko 🙂 uwielbiam takie ciasta. Zapraszam do siebie na pyszne inspiracje http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~beata
10 listopada 2014 at 10:38Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach.
Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów.
Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg,
wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
http://www.idealnafigura.com/gberes
~kuchnie swiata
10 listopada 2014 at 13:34rewelacyjnie wygląda 🙂 trzeba będzie wypróbować przepis 🙂
– –
http://www.alestrona.net/645/jak_zrobic_trufle_czekoladowe.html
~Agnieszka
13 marca 2015 at 23:00Witam mam pytanie czy do masy białej mam Dac też cukier puder?
Justyna
13 marca 2015 at 23:25Nie ma potrzeby. Biała czekolada jest wystarczająco słodka:-) Pozdrawiam serdecznie