Wegański tort truskawkowy to na moim blogu totalna nowość. Doskonale wiecie, że nie ma tu przepisów wegetariańskich czy wegańskich bo nigdy mnie ten temat nie interesował. Przepis poniżej też nie jest mojego autorstwa tylko koleżanki z pracy, która tym sposobem odżywiania się fascynuje. Dzięki jej uprzejmości przepis trafia do mnie na blog. Nie wiem czy otworzy on na blogu nowy rozdział. Natomiast są to wypieki, które w jakimś stopniu mnie zainteresowały i nie wykluczone, że od czasu do czasu jakiś przepis się pojawi. Chociaż nie ukrywam, że musiałabym na początek zgłębić wiedzę na ten temat.
Wegański tort truskawkowy, przepis na tortownicę o średnicy około 22-24 cm:
Spód:
- 200 g płatków kokosowych
- 150 g puree z daktyli
- 50 g soku z daktyli
- skórka z 1 cytryny
Krem truskawkowy (szykujemy dzień wcześniej):
- 200 g truskawek
- 60 g orzechów nerkowca
- 40 g płatków kokosowych
- ziarenka z połowy wanilii
- miód lub syrop z agawy (do smaku)
Wykonanie:
Zaczynamy od spodu. Płatki kokosowe możliwie rozdrabniamy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. W przypadku zwykłej foremki wykładamy ją papierem do pieczenia. W przypadku foremki silikonowej z papieru można zrezygnować. Masę wykładamy do formy, rozprowadzamy ją i dokładnie za pomocą łyżki lub dna szklanki przyciskamy równomiernie.
Krem truskawkowy. Orzechy nerkowca należy kilka godzin ( a najlepiej całą noc) moczyć w wodzie. Namoczone orzechy, truskawki, syrop z agawy, płatki kokosowe i wanilię kilka minut blendujemy (lub miksujemy) do momentu uzyskania kremowej. konsystencji. Tak przygotowany krem przelewamy na spód i całość wstawiamy do lodówki na noc, żeby masa dobrze stężała.
Smacznego!!!
Justyna
Przepis pochodzi od @szilikitti (konto na instagramie)
No Comments