Najlepsze ciasteczka jakie robiłam. Prawdziwie i idealnie kruche ciasteczka. Celowo nie piszę, że cynamonowe ponieważ możecie zrobić je z dowolną przyprawą. Ja uwielbiam cynamon ale równie dobrze możecie zrobić je np. z kardamonem czy wanilią. Na pewno w wersji z cynamonem ciasteczka kojarzą się mocno ze świętami. Do mąki dodane są zmielone orzechy co jeszcze bardziej podbija ich smak. Pamiętajcie, żeby przed pieczeniem ciasteczka mocno schłodzić, tylko wtedy zachowają swój kształt
Najlepsze ciasteczka cynamonowe, przepis na około 40 sztuk (średnica ok 5 – 6 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- cynamon w dowolnej ilości (dałam 2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Jest to przepis na typowe ciasto kruche czyli proporcje 3:2:1 (mąka, masło, cukier). W tym przypadku zmniejszyłam ilość cukru. Mąkę łączymy z orzechami, cukrem i cynamonem. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Zagniatamy, aż składniki dokładnie się połączą. Z ciasta tworzymy dysk, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. U mnie około 40 sztuk o średnicy 5-6 cm. Wycięte ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i blaszkę wstawiamy do lodówki na 30 min lub na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Blaszkę z ciasteczkami wstawiamy na 3 minuty na 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 10 – 12 minut (do lekkiego zezłocenia ciasteczek).
Przy 40 sztukach jedno ciasteczko to 73 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu blog Smyk w Kuchni
No Comments