Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE

Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką

Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką zrobiło furorę. Przyznaje, że się nie spodziewałam. W zasadzie jest to mega proste i szybkie wykonaniu ciasto biszkoptowe z jabłkami. I na tym można byłoby poprzestać. Taka opcja też byłaby bardzo smaczna ponieważ nie jest to zwykły biszkopt. Dodatek śmietanki kremówki sprawia, że ciasto jest wilgotne i sprężyste. Ale…. cały sekret tkwi w tej nieziemskiej migdałowej kruszonce, która dodaje ciastu niesamowitego charakteru. No i jest tak pyszna, że można by się nią zajadać nawet bez ciasta. Całość wypada rewelacyjnie 🙂 🙂 🙂

Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką przepis na blaszkę 20×20 cm:

Ciasto biszkoptowe:

  • 140 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • skórka z jednej cytryny
  • ok. 3 jabłek

Kruszonka:

  • 60 g masła
  • 80 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny. Jajka miksujemy w raz z cukrem, aż masa będzie gęsta, puszysta i co najmniej podwoi swoją objętość. Dobrze jest miksować minimum 10 min. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy śmietankę. Gdy składniki się połączą. Dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do foremki (nie będzie go dużo). Dość gęsto układamy na wierzchu jabłka i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.

W tym czasie. Rozpuszczamy masło. Dodajemy masło i płatki migdałowe. Mieszamy i podgrzewamy. Ja podgrzewałam tak długo, aż płatki zaczęły się lekko złocić (nie muszą). Na 5 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ciasto, wykładamy kruszonkę i pieczemy kolejne 10-15 minut. Wyciągając ciasto sprawdziłam szybko patyczkiem czy jest już upieczone.

Jedyny minus ciasta. Kruszonka się kruszy przy krojeniu. Jednocześnie jest to plus bo można ją podjadać 🙂 Jeżeli będzie wam to przeszkadzać to należy zmniejszyć jej ilość o połowę.

Z blaszki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 210 kcal.

Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką
Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką
ciasto z jabłkami
Najlepsza migdałowa kruszonka
biszkopt
Prosty i pyszny biszkopt na kremówce
jabłecznik
Jabłecznik z migdałową kruszonką
Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką
Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu blog Domowe-Wypieki

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sześć + 10 =