Placek z malinami i krmemem migdałwym (2)Pyszne połącznie znalazłam na blogu Ósmy kolor tęczy, wyobraźcie sobie: ciasto kruche, krem migdałowy, a to wszystko udekorowane słodkimi malinami i płatkami migdałowmi. Jak dla mnie zestaw rewelacyjny,może jedynie odrobinę za słodki, ale wystarczy następnym razem ograniczyć poprostu ilość cukru. Polecam wam również, tak jak w oryginale, wybrać mielone migdały bez skórek, wówczas efekt wizualny będzie jeszcze lepszy 🙂 Polecam serdecznie

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Ciasto kruche:

– 280 g mąki

– 2 małe żółtka

– 150g zimnego masła

– 110g cukru pudru

Mąkę łączymy dokładnie z cukrem i dokładamy pokrojone masło. Zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto, tak by średnica była większa od foremki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy 20-25 min (do momentu, aż ciaso się delikatnie zezłoci). W trakcie pieczenia szykujemy masę.

Krem migdałowy:

– 280 ml mleka

– 75 g  mielonych migdałów

– 2 duże jajka

– 5 łyżek cukru

– 4 łyżki mąki pszennej

– ok 200 g malin

– garść płatków migdałowych

Mleko należy zagotować, a jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej powoli dodajemy gorące mleko, ciągle miksując. Na końcu dodajemy migdały i mąkę, miksjemy aby składniki dobrze się połączyły. Całość przelewamy spowrotem do garnka i podgrzewamy, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas przekładamy ją na upieczony spód, układamy maliny i pieczemy jeszcze 30 minut również w 180 stopniach. Na suchej patelni prażymy migdały, do złotego koloru i przekładamy je na gotowe ciasto.

Z foremki wykroiłam 8 porcji. Jedna to około 480 kcal.

Placek z malinami i krmemem migdałwym (1)

Placek z malinami i krmemem migdałwym (6)

Placek z malinami i krmemem migdałwym (3)

Smacznego!!!