Ryżowy blok czekoladowy (2)

 

Ostatnio na blogu troszkę mniej wpisów, ponieważ mam do załatwienia kilka naprawdę ważnych spraw,  które w pełni pochłaniają moją uwagę, ale od przyszłego tygodnia wszystko wróci do normy 🙂 A dzisiaj przedstawiam wam ekspresowy sposób na przepyszną, słodką przekąskę. Przepis znalazłam na blogu kulinarnyswiatdomi i chociaż nie do końca mi wyszedł to był po prostu przepyszny. Ciacho składa się z dwóch warstw ryżu spreparowanego połączonego z białą oraz ciemną czekoladą. Obie warstwy miały połączyć ryż ze sobą oraz siebie nawzajem. O ile warstwa ciemna wyszła super, tak biała niestety się nie skleiła tylko: rozpadła. Nie płakaliśmy z tego powodu i jedliśmy warstwę z białą czekoladą osobno, z miseczki 😆 A i tak wszyscy byli zachwyceni.

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Warstwa biała

– 70 g masła

– 1 łyżka miodu

– 150 g białej czekolady (następnym razem dam więcej)

– 70 g ryżu spreparowanego

Warstwa ciemna:

– 70 g masła

– 2 łyżki miodu

– 150 g gorzkiej czekolady 70 %

– 70 g ryżu spreparowanego

Najpierw przyszykowałam warstwę jasną: do garnuszka wrzuciłam masło, miód i czekoladę. Po całkowitym rozpuszczeniu składników dodałam ryż i dokładnie go wymieszałam w czekoladowej masie (a może zrobiłam to zbyt mało dokładnie i dlatego się nie skleił). Masę wyłożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i docisnęłam dłońmi. Foremkę wstawiłam do lodówki, na czas szykowania warstwy ciemnej, którą wykonujemy dokładnie tak samo jak jasną. Warstwę ciemną wykładamy na jasną i wkładamy foremkę na kilka godzin do lodówki pozwalając czekoladzie dokładnie ostygnąć.

Z foremki wykroiłam 16 kwadracików. Jeden ma 220 kcal.

Ryżowy blok czekoladowy (3)

Ryżowy blok czekoladowySmacznego!!!