Te muffinki lub po prostu mini serniczki powstały jako mix resztek które miałam w lodówce. Dlatego też wyszło ich tylko 5 sztuk. Ale starczyło jako szybka przekąska na deser 🙂 Jako dodatek wybrałam dżem jeżynowy który przetarłam przez sitko, żeby nie miał pestek. Całkiem niezłe połączenie smaków: jeżyn z ze słodką wanilią.

Skład na 5 muffinów:

– 125 g sera (u mnie pół na pół ser ricotta z mascarpone)

– 1 jajko

– 2 łyżki śmietany ( u mnie łyżka śmietany 18% i łyżka kremówki 36%)

– 1 łyżka cukru

– 2 płaskie łyżki mąki

– pół budyniu waniliowego (proszek)

– dżem jeżynowy jako dodatek

Wykonanie jest banalnie proste. Najpierw utarłam cukier z jajkiem, następnie dodałam śmietany, miksując do połączenia. Na koniec mąkę z budyniem i ser. Całość miksowałam tylko chwilę do połączenia składników. Masę przełożyłam do papilotek i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut.

Jeden serowy muffin to 170 kcal

Smacznego!!!