Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

3 BIT – wersja truskawkowa, bez pieczenia

3 bit - wersja z truskawkami, bez pieczenia (2)Dla wszystkich fanów ciast bez pieczenia, truskawek i dla wszystkich fanów popularnego ciasta 3 bit – przedstawiam wam troszkę zmodyfikowaną wersję: truskawkową. Oryginalna wersja zawiera masę krówkową i jest pyszna, ale wersja truskawkowa, szczególnie latem, sprawdza się dużo lepiej. Ciasto jest nadal dość słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Nam osobiście bardzo przypadło do gustu. A przepis znalazłam na blogu Bajeczna kuchnia i bardzo sie cieszę, że na niego trafiłam. Serdecznie polecam.

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Masa budyniowa:

– 500 ml mleka

– 1/3 szklanki mąki pszennej

– łyżka mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki cukru

– cukier waniliowy

– 2 żółtka

– 100 g masła

Masa truskawkowa:

– 300 g truskawek

– 0,5 galaretki truskawkowej

– łyżka cukru

Masa śmietanowa:

– 250 ml śmietanki kremówki 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

– około 25 sztuk herbatników

– 2 kostki gorzkiej czekolady

3/4 mleka gotujemy z cukrami i masłem. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i żółtkami tak by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy gaz, dodajemy do niego miszankę mączno jajeczną i mieszamy tak długo, aż budyń zgęstnieje.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie ukladamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wylewamy jeszcze ciepły budyń i ukłdamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy do lodówki na szas przygotowania masy truskawkowej.

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, zasypujemy cukrem i podgrzewamy. Następnie miksujemy blenderem. Gotujemy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odkładamy do lekkiego ostudzenia i wylewamy na drugą warstwę herbatników po czym układamy ich trzecią warstwę (poczekałam chwilkę, aż masa truskawkowa zacznie tężeć). Wstawiamy ciasto do lodówki i szykujemy masę śmietanową. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem i przekładamy ją na werzch ciasta. Całość obsypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto po 2-3 godzinach w lodówce jest gotowe 🙂

Z foemki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 250 kca.

3 bit - wersja z truskawkami, bez pieczenia (3)

3 bit - wersja z truskawkami, bez pieczenia (4)

3 bit - wersja z truskawkami, bez pieczenia (1)

 

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    kulinarna148
    28 czerwca 2015 at 16:44

    Super pomysł. Ja uwielbiam 3BIT zawsze jadłam z oryginalnej wersji raz zrobiłam z masą orzechową i orzechami. Pychotka.

  • Reply
    ~kuczi
    7 sierpnia 2015 at 22:29

    Witam, jutro zabieram się do robienia tego ciasta 😉 tylko zamiast truskawek będą maliny 😉

  • Reply
    ~kuczi
    19 sierpnia 2015 at 17:35

    powiem tak :OBŁĘDNY!;)

  • Leave a Reply

    3 + dwa =