Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ CIASTA Z OWOCAMI

Szarlotka z budyniem

Jabłecznik z budyniem (4)Już od jakiegoś czasu chciało mi się ciasta świeżego i orzeźwiającego, mocno pasującego do wakacyjnych upałów i nie tylko 🙂 Zdecydowałam się na jabłecznik z budyniem na cieście kruchym, podpatrzony na blogu Niebieska Pistacja (z tą różnica, że budyń przygotowałam samodzielnie). Wyszło pysznie i faktycznie bardzo wciągająco: nie można było poprzestać na jednym kawałku 🙂 Przygotowanie ciasta podzieliłam na dwa dni, co okazało sie bardzo dobrym poysłem.

Składniki na blaszkę 20x20cm:

Ciasto kruche:

– 225 g mąki pszennej

– 100 g zimnego masła

– 1 jajko

– 3 łyżki cukru

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

– 300 ml mleka

– 2 małe żółtka

– 2 łyżki maki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki cukru

– 125 g miękkiego masła

Masa jabłkowa:

– 0,8 kg jabłek (u mnie 7 dużych)

– 1 łyżka i 1 łyżeczka cynamonu do smaku

Masę budyniową oraz ciasto przygotowałam dzień wcześniej. Mąkę należy połączyć z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy drobno posiekane masło i zagniatamy rękoma jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt kruche (rozpadało się) dodajemy łyżeczkę zimnej wody. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki.

Połowę mleka gotujemy wraz z cukrem. Drugą połowę dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkami i wylewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Po wystudzeniu, ucieramy masło na puch i dodajemy go do budyniu, miksując wszystko dokładnie. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki.

Następnego dnia wyciągamy jadną porcję ciasta z lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w dość małe kawałki. Smażymy z cukrem i cynamonem by troszkę zmiękły. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągnięte ciasto wałkujemy, przekładamy do foremki i nakłuwamy (zanim nałożyłam jabłka podpiekłam ciasto ponieważ mam piekarnik z grzałką od góry i bałam się że spód sie nie dopiecze, przy piekarnikach z termoobiegiem ten krok pomijamy). Na ciasto nakładamy jeszcze ciepłe jabłka oraz budyń. Zamarzniętą część ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Pieczemy 50 min w 180 stopniach.

Z blaszki wyszło 12 porcji. Jedna to 340 kcal.

Jabłecznik z budyniem (2)

Jabłecznik z budyniem (3)

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    ~ilovebake.pl
    20 sierpnia 2014 at 08:26

    Szarlotka wygląda po prostu obłędnie. Kocham ciasta z jabłkami 🙂

  • Reply
    ~Lena
    20 sierpnia 2014 at 08:52

    Uwielbiam szarlotkę, a jeszcze ten dodatek budyniu 🙂

  • Reply
    ~kulinarna148
    20 sierpnia 2014 at 11:17

    Świetna szarlotka, uwielbiam do herbartki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  • Leave a Reply

    3 + trzy =