Jak to mówią „potrzeba matką wynalazków” 🙂 Dziś właśnie przedstawiam wam taki mój wynalazek. Kilka dni temu piekłam ciasto Kopiec Kreta, a jego produktem ubocznym było kilka składników które nie zostały wykorzystane. Mianowicie: jogurt naturalny którego używałam do ciasta, samo ciasto i banan. Długo się nie zastanawiałam, żeby nie zmarnować składników i tak właśnie powstał ten deser: ciasto kakaowe przekładane pokrojonymi bananami skropionymi cytryną, całość polana jogurtem naturalnym i przyozdobiona kilkoma pokrojonymi migdałami. Myślę że deser ten jest w pewnym sensie uniwersalny, gdyż banany można zastąpić jakimikolwiek innymi owocami, ciasto połamanymi ciasteczkami lub musli a jogurt serkiem czy bitą śmietaną. Życzę wam więc miłej zabawy w komponowaniu własnych deserów 😀
Składniki na dwie szklanki:
– 3 garści ciasta kakaowego
– 1,5 banana skropionego cytryną
– ok 150 ml jogurtu naturalnego
– kilka pokrojonym migdałów
Na dno szklanki wykładamy część ciasta, następnie warstwę pokrojonego banana, znów ciasto i banan. Całość zalewamy jogurtem naturalnym i przyozdabiamy kilkoma orzechami. Deser najlepiej jeść lekko schłodzony. Dodam jeszcze, że taka jedna szklanka jest naprawdę bardzo sycąca.
Jedna szklanka to około 150 kcal (swoją drogą bardzo ciekawa alternatywa dla kalorycznego kopca kreta).
Smacznego!!!
Przepis zgłaszam do akcji „Deser w słoiku lub w szklance”
5 komentarzy
~Salvador Dali
30 czerwca 2013 at 09:31genialne wykorzystanie! Podoba mi się, wykorzystam 🙂
Justyna
30 czerwca 2013 at 10:08Polecam wykorzystać rożne składniki i owoce:-) Powodzenia
tosia.antonina
1 lipca 2013 at 12:18Lubie banany, więc spróbuję 🙂 Moje kulinarne zdolności chyba wystarczą, żeby to przygotować 🙂
ps- odwiedzam Cię już chwilę a dziś zauważyłam, że nie mam Cię w moich ulubionych odwiedzanych blogach 🙂 Przepraszam za przeoczenie i Cię dodaję 🙂
~Mała Blondyneczka
7 stycznia 2014 at 22:03Deser wygląda pysznie:) Na pewno spróbuję przygotować 🙂 Pozdrawiam
Justyna
7 stycznia 2014 at 22:39Serdecznie polecam:-)