Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto bez pieczenia czekoladowo kokosowe

Ciasto bez pieczenia i to na dodatek czekoladowo kokosowe „chodziło” za mną już od dawna. Po wszystkich ciastach z owocami i oczywiście pieczonych, miałam ochotę na coś z kremem, na coś z czekoladą, na coś kalorycznego 🙂 I tak właśnie powstało ciasto bez pieczenia czekoladowo kokosowe. Herbatniki, czekolada, znów herbatniki, krem czekoladowy, biszkopty nasączone w kawie i krem kokosowy. No pyszne to wyszło. A co istotne udało mi się to ciasto przygotować w naprawdę krótkim czasie, co na ciasto bez pieczenia wcale nie jest czymś oczywistym.

Ciasto bez pieczenia, przepis na blaszkę 20×20 cm:

Spód:

  • 150 g herbatników maślanych (ok 30 sztuk)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy pierwszą warstwę herbatników. Podgrzewamy śmietankę. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Gładką masę wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i po kilku minutach przykrywamy drugą warstwą herbatników.

Krem czekoladowy:

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego w proszku (ok 50 g)
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej połamanej czekolady

200 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budyń. Dodajemy rozpuszczony budyń do gotującego się mleka. Zmniejszamy gaz i gotujemy chwilę ciągle mieszając. Dorzucamy czekoladę i masło. Energicznie mieszamy, żeby masło się nie rozwarstwiło. Masa będzie dość gęsta. Przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i odkładamy do lekkiego ostudzenia.

Krem kokosowy + warstwa biszkoptowa:

  • około 100 g podłużnych biszkoptów
  • szklanka mocnej kawy
  • 250 ml kremówki 30 lub 36%
  • 100 g mascarpone
  • łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Biszkopty nasączamy w lekko ostudzonej kawie (po 2 sek. na stronę) i układamy na kremie czekoladowym. Do miski wrzucamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy do momentu powstania gładkiego kremu (nie powinien być sztywny ryzyko zważenia kremu). Dodajemy wiórki. Krótko miksujemy i przekładamy na biszkopty. Przyozdabiamy dowolnie np. płatkami migdałowymi lub kakao. Ciasto trzymamy w lodówce. Kroimy dopiero po kilku godzinach.

Całość to 4750 kcal. Wykroiłam 16 porcji, jedna to przy tej ilości 300 kcal.

ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia czekoladowo kokosowe
proste ciasto
Ciasto czekoladowe
bez pieczenia
Proste i szybkie ciasto bez pieczenia
ciasto bez pieczenia
Łatwe i szybkie ciasto na weekend
czekolada
Czekolada w roli głównej
kokos
Ciasto bez pieczenia czekoladowo kokosowe

Smacznego!!!

Justyna

Źródło przepisu: blog

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

siedemnaście − 13 =