Ciasto Malakoff już od dłuższego czasu widniało na mojej liście „do wykonania” . Przepis na niego znalazłam na blogu Zjem to! i postanowiłam zmodyfikować go tak samo jak autorka bloga – dodając konfiturę wiśniową. Ciasto zyskało nie tylko na smaku ale również na wyglądzie 🙂 Sam przepis zainteresował mnie ponieważ pochodzi z Austrii, a ja nigdy o nim nie słyszałam, więc miałam okazje do dokształcenia się 🙂 Ciasto nie wymaga użycia piekarnika, więc jest dość szybkie do przygotowania. No i najważniejsza rzecz: jest rewelacyjne w smaku!!! Moja Druga Połówka nadała mu tytuł jednego z najlepszych ciast bez pieczenia. Polecam serdecznie.
Skladniki na blaszkę 20×20 cm:
Masa:
– 200 g miękkiego masła
– 2 żółtka
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 płaskie łyżki mąki pszennej
– 1,5 szklanki mleka
– 0,5 szklanki śmietanki 36%
– 4 łyżki cukru
– opakowanie cukru waniliowego
– łyżka soku z cytryny
Krem przygotowujemy tak jak budyń. Szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrami. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka oraz mąki należy dokładnie zmiksować by nie było grudek i przelać do gotującego sie mleka. Gotować na minimalnym ogniu do zgęstnienia. Po ostudzeniu masy, ucieramy masło na puch i dodajemy go do budyniu. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
Dodatkowo:
– około 30 biszkoptów typu lady fingers
– 100 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (można również użyć rumu)
– około 4 łyżki konfitury wiśniowej
– 3 garście płatków migdałowych (podprażonych na suchej patelni)
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę biszkoptów, konfiturę w niewielkiej ilości oraz krem. Kolejną warstwę biszkoptów nasączamy w soku z pomarańczy, nakładamy konfiturę i krem. Gotowe ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy około 2 godzin w lodówce.
Z foremki wyszło 10 dużych porcji(nie żałowaliśmy sobie). Jedna to 380 kcal. Jeżeli wykroicie 14 porcji, jedna będzie mieć 290 kcal.
Justyna
39 komentarzy
~Aga
9 stycznia 2015 at 17:27Musę przyznać, że i mnie zaintrygował. Ciasto zachwycające!
Justyna
9 stycznia 2015 at 21:13W takim razie polecam spróbować:-)
~Obżarciuch
14 stycznia 2015 at 08:09przepyszne ciasto!
polecam też panią walewską z migdałami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/pani-walewska.html
pozdrawiam!
~Rondel
14 stycznia 2015 at 08:10świetne
zapraszamy również na nasze ciasta
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+przepisy
~Anna
11 sierpnia 2015 at 08:56Pyszne, ja polecam domowy ser do serników, past, kanapek i przekąsek, każdy może zrobić http://blog.winoiser.com
~dobre-rady-pomoc
14 stycznia 2015 at 09:56Fantastyczne, pyszne, pięknie prezentujące się ciasto.
Polecam ciasto kokosowe bez pieczenia:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html
~dwie lewe ręce
14 stycznia 2015 at 09:24Mam pytanie: W przepisie jest napisane, że „po ostudzeniu ucieramy masło na puch” czy to znaczy, że najpierw rozpuszczamy masło a później ucieramy je i po utarciu dodajemy do masła sok z cytryny a na koniec łączymy to z budyniem? Proszę o wskazówki 🙂
Justyna
14 stycznia 2015 at 10:34Miałam na myśli: po ostudzeniu masy, ucieramy masło. Utarte masło łączymy z budyniem, a na koncu dodajemy sok z cytryny. Dziękuję za wskazówki, zaraz poprawie to na blogu bo faktycznie wyszło masło maślane. Pozdrawiam serdecznie
~henia
14 stycznia 2015 at 16:47bardzo oryginalne ciasto! zapraszam do mnie na ciasto stefanka
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/ciasto-stefanka.html
~alja9
12 sierpnia 2015 at 15:52a gdybym dala konfiturę z czarnej porzeczki to byłby grzech? co myślicie?
Justyna
12 sierpnia 2015 at 16:12Zaraz tam grzech:-) Też napewno będzie smakować:-) Pozdrawiam serdecznie
~ja55
10 stycznia 2015 at 09:55Te biszkopty to po polsku „kocie języczki”. I nawet wiki tak twierdzi http://en.wikipedia.org/wiki/Ladyfinger_%28biscuit%29
Justyna
10 stycznia 2015 at 12:40Dzięki za podpowiedz:-)
~Kasia
10 stycznia 2015 at 12:06Przepis do wyprobowania jeszcze dzisiaj tylko jakies wielkosci blaszke uzyc? 🙂
Justyna
10 stycznia 2015 at 12:39Składniki podane są na blaszke o wielkości 20×20 cm. Smacznego:-)
~gin
10 stycznia 2015 at 23:35Wygląda cudownie, musiało rozpływać się w buzi 🙂
~Kopalnia Smaku
14 stycznia 2015 at 09:07brzmi apetycznie:) od siebie polecam ciasteczka maślane z migdałami: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/114-100098-ciasteczka_maslane_z_migdalami.html
~maras
14 stycznia 2015 at 10:19mnie tez zaintrygowalo to ciasteczko , zabieram sie do wyrobu
Justyna
14 stycznia 2015 at 10:35Polecam serdecznie i pozdrawiam
~nastka
14 stycznia 2015 at 10:23To nie jest Malakoff 🙁
Justyna
14 stycznia 2015 at 10:36W opisie napisałam, że jest to wersja zmodyfikowana:-)
~ewka
14 stycznia 2015 at 11:19Pysznie wyglądające ciasto polecam moje pyszności http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~blogof
14 stycznia 2015 at 11:23Ciasto światowej klasy. Pięknie wygląda na zdjęciu. Pozdrawiam i zapraszam na ciasta domowe
http://przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~bułka z chlebem
14 stycznia 2015 at 12:37Ależ pyszne, delikatne ciasto, do siebie zapraszam na ciasto Krakers z brzoskwiniami, również bez pieczenia
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-krakers-bez-pieczenia
~przepismamy
14 stycznia 2015 at 19:31Super propozycja
Na zimno uwielbiam i czesto robie sernik
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/sernik-na-zimno.html
~mariola
14 stycznia 2015 at 19:50ciasto znam z nazwy, ale jeszcze go nie próbowałam 🙂 muszę koniecznie nadrobić te zaległości, bo prezentuje się pysznie 🙂 pozdrawiam i zapraszam dzisiaj do mnie na FAWORKI: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/01/chrust-faworki.html
~kasia
15 stycznia 2015 at 08:11Nie jest tak, że masz nadwagę bo jesz za dużo? Masz nadwagę bo jesz za mało? To prawda! Jesz za mało substancji
odżywczych potrzebnych dla organizmu. Teraz masz szansę uzyskać idealną figurę i cieszyć się nią tak długo jak zachcesz.
Zyskasz piękną sylwetkę,doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, odporność na wiele chorób.
Osiągniesz to stosując świetny program, który jest dla każdego (idealnafigura.com/gberes).
~paula
13 lutego 2015 at 19:59Zrobiłam, przepyszne 🙂 Jedne z najlepszych ciast jakie jadłam 🙂 Polecam wszystkim !! 🙂 PYCHA 😀
Justyna
13 lutego 2015 at 23:35Bardzo się cieszę że smakowało:-) Pozdrawiam serdecznie!!
~kinia
18 marca 2015 at 19:53Nie masz w zwyczaju podawania źródła inspiracji? widziałam ten przepis na innym blogu.
Justyna
18 marca 2015 at 20:45Tak sie składa, że zawsze podaje źródło inspiracji. Także i w tym przypadku skorzystałam z bloga „Zjem to!” i napisalam o tym w początkowym opisie. Wystarczyło tylko dokładnie przeczytać. Pozdrawiam
~miro
26 marca 2015 at 14:20Aha no i warto zaznaczyć że to nie cukier waniliowy tylko wanilinowy…który to z wanilią nie ma nic wspólnego.
Pozdrawiam
~ewa
6 maja 2015 at 07:58Witam, muszę wypróbować bo zapowiada się świetnie, wielokrotnie robiłam krem budyniowy ale nigdy nie dawałam do niego kremówki i soku z cytryny 🙂 zastanawiam się czy można zmiksować budyń z mascarpone zamiast masła, żeby tak nie twardniało w lodówce, jak Pani myśli ? Pozdrawiam
Justyna
6 maja 2015 at 09:48Bałabym się że masa się zetnie, ponieważ mascarpone jest dość wrażliwym serem. Ale jeżeli się Pani zdecyduje to proszę dać znać jak wyszło bo sama jestem ciekawa:-) pozdrawiam
~ewa
6 maja 2015 at 13:26Kiedys robilas ciasto kubuś i tam też jest budyn ale gotowany na soku i miksowalam z mascarpone, wyszlo super ale dalam pól galaretki w proszku do goracego budyniu wiec pozniej wszystko fajnie sie trzymalo, tu bym nie chciala dawac żelatyny bo w sumie budyń wychodzi gęsty, spróbuje i dam znać 🙂
~Kasia
8 sierpnia 2015 at 14:17A mi się zdążył krem po dodaniu masła. Zrobiłam ciasto ale czy będzie dobre?
Gosia
14 lipca 2016 at 14:54Zrobiłam, zjadłam i smaku nie zapomniałam!!! Ciasto rewelacyjne, godne polecenia!!!
Justyna
19 lipca 2016 at 15:08Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 pozdrawiam
Ciasto bez pieczenia ze świdośliwą - Relaxtime czas na wypieki
18 czerwca 2024 at 14:27[…] owoc. Ciasto robiłam w zasadzie pod tą konfiturę, a do jego wykonania wykorzystałam przepis na ciasto Malakoff, które jest już na blogu. Popełniłam tu jeden mały błąd, ale na szczęście wybaczalny 🙂 […]