Bez kategorii/ BROWNIES/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Brownies migdałowe

Brownie migdalowe (3)Chyba udało mi sie zrobić brownie idealne (oczywiście w moim odczuciu) i jestem z niego naprawdę dumna 🙂 Przepis znalazłam na blogu Kuchnia in the city i okazał się on naprawdę strzałem w dziesiątkę. Środek był bardzo mokry i do tego wypałniony dużą ilością chrupiących platków migdałowych. Moja Druga Połówka zajadała się tak długo, aż nie mógł już więcej zmieścić. Jeszcze jedna zaleta zarówno tego ciasta jak i innych brownie: bardzo szybko się je przygotowywuje. Dla wszystkich lubiących czekoladę jest to wypiek idelany. Polecam serdecznie.

Składniki na dwie malutkie tortownice (2x 10 cm), myślę że składniki pasowałyby również do tortownicy 20 cm:

– 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao

– 100 g płatków migdałowych

– 150 g miękkiego masła

– 150 g cukru

– 50 g mąki

– 3 jajka
Na suchej patelni podgrzewamy płatki migdałowe, aż nabiorą złocistego koloru. W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę. Masło dokładnie miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, jajka, czekoladę i płatki migdałowe. Miksujemy wszystko razem dość krótko (tylko do momentu połączenia składników). Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 150 stopni 20 minut. Ciasto wyciągamy z foremki dopiero po jego ostudzeniu.
Każdą tortownicę pokroiłam na 4 więc wyszło 8 porcji. Jedna to 480 kcal.
Brownie migdalowe (5)
Brownie migdalowe (1)
Smacznego!!!

 

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    ~foodmania
    15 stycznia 2015 at 19:57

    wygląda pysznie, wilgotnie, musi rozpływać się w ustach!

  • Reply
    ~gin
    17 stycznia 2015 at 16:05

    Mmm, ten niemal półpłynny środek… Poezja 🙂

  • Reply
    ~tss
    18 stycznia 2015 at 10:13

    Fajny przepis, dam jednak mniej cukru – może 1/3. Polecam również chleb migdałowy – http://www.stachurska.eu/?p=780 .

  • Reply
    ~Delvila
    10 lutego 2015 at 12:52

    Zrobiłam wczoraj, dzisiaj już nie ma. Pyszne!

    • Reply
      Justyna
      10 lutego 2015 at 13:33

      Cieszę sie że smakowało:-)

  • Reply
    Gosia
    7 lipca 2016 at 09:29

    Najlepsze ciasto na świecie!!! REWELACJA!!! Oczywiście żeby się nim nacieszyć zawsze robione jest z podwójnej porcji 😀 a było już robione nie raz i nie dwa…

    • Reply
      Justyna
      7 lipca 2016 at 14:11

      Cieszę się że smakuje 🙂 pozdrawiam

    Leave a Reply