Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Trufle kokosowe z migdałami jak rafaello

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (6)Wielbiciele białej czekolady – dzisiaj będzie coś dla was 🙂 Już od dawna nie robiłam żadnych pralinek czy ciasteczek – jak dla mnie chyba szybciej jest przygotować jakieś ciasto. Ale te trufelki znalezione na blogu Wypieki i Dania z Pasją tak mnie urzekły, że postanowiłam sie skusić. I było warto 🙂 Użyłam do nich białej czekolady z drobno posiekanymi orzechami, więc dla mnie efekt końcowy był jeszcze lepszy. Z tym migdałem w środku oraz wiórkami kokosowymi smakowały naprawdę jak rafaello. Moja Druga Połówka nie jest wielbicielem białej czekolady, ale i tak stwierdził że trufelki same w sobie wyszły bardzo fajne. No i nie trzeba nad nimi długo stać – dość szybko się je przygotowuje 🙂

Składniki na około 20 sztuk takich jak na zdjęciu:

– 200 g białej czekolady (moja była z drobnymi orzeszkami)

– 7 łyżek śmietanki kremówki 36%

– 1/2 szklanki wiórek kokosowych + wiórki do obtoczenia

– garść migdałów

Białą czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem wraz ze śmietanką. Po dokładnym rozpuszczeniu i połączeniu składników dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia (ale nie zastygnięcia) najlepiej do lodówki – będzie szybciej. Nabieramy łyżeczką lub ręką niewielką porcję układamy na środku migdał i formujemy dowolny kształt pralinki. Gotowe obtaczamy w wiórkach kokosowych. Trufelki przechowujemy w lodówce. Jednak przed podaniem lepiej je na chwilkę wyjąć by nie były zbyt zimne.

Jeden trufelek (w zależności od wielkości) to około 90-100 kcal.

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (4)

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (5)

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (2)Smacznego!!!

 

 

 

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    ~Henia
    5 lutego 2015 at 08:58

    Polecam smaczne domowe kuleczki
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/11/domowe-raffaello.html

  • Reply
    ~Mariza
    5 lutego 2015 at 12:35

    Ja robię czasem podobne, ale ze słodzonego mleka sondensowanego, do którego dodaję 6 żółtek, a potem podgrzewam na gazie albo w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, dopóty, dopóki masa nie zgęstnieje i nie zacznie się odklejać od dna. Potem schładzam (w lodówce), a następnie z masy robię małe kuleczki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Można też użyć grubego cukru zamiast kokosa. W oryginalnym przepisie wkłada się je do malusich papierowych foremek i ozdabia jeszcze goździkiem 😉 Nazywają się beijinhos de coco i pochodzą z Brazylii. Pamiętam, że robiły furorę na wszystkich portugalsko-brazylijskich imprezach, które oganizowaliśmy. 😀 Coś czuję, że wykorzystam Twój przepis i pobawię się przez weekend 😀
    Pozdrawiam słonecznie!

    • Reply
      Justyna
      5 lutego 2015 at 12:58

      Brzmi naprwadę ciekawie. Takiego przepisu nie znałam. Podaj proszę dokładne proporcje mleka skondensowanegp. Z chęcia wpróbuje. Miłego weekendu:-)

  • Reply
    ~foodmania
    5 lutego 2015 at 20:12

    prezentują się bardzo kusząco 🙂

  • Reply
    ~dlaurody
    9 lutego 2015 at 10:02

    Wygląda smacznie:)

    • Reply
      Justyna
      9 lutego 2015 at 10:46

      I takie bylo:-)

  • Reply
    Karolina
    17 czerwca 2015 at 12:28

    Super blog 😉 Powodzenia 😉 Będę zaglądać regularnie.
    PS: Zapraszam do mnie. http://sportnapismie.blog.pl/

  • Reply
    ~Izabela A.
    11 września 2015 at 15:52

    Super przepisy 🙂 I fajnie, że podana jest przybliżona ilość kalorii, ponieważ nigdzie nie mogłam czegoś podobnego znaleźć a gotuję właśnie dla „liczących kalorie bo siłownia”. Pozdrawiam ^_^

    • Reply
      Justyna
      11 września 2015 at 16:18

      Cieszę się, że się przydało i życzę smacznego. Pozdrawiam serdecznie PS. Ja mam w domu liczącego kalorie bo bieganie:-)

    Leave a Reply

    cztery × 5 =