Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto orzechowe według Siostry Anastazji

Ciasto orzechowe wg siostry Anastazji (1)Ciasto orzechowe Siostry Anastazji wpadło mi w oko odrazu kiedy dostałam w prezencie jej książkę. Pomyślałam, że orzechowy biszkopt przełożony masą budyniową z brzoskwiniami musi smakować rewelacyjnie. Dodałam do ciasta jeszcze polewę czekoladową i faktycznie w smaku ciasto wyszło fantastycznie: słodkie ale jednocześnie orzeźwiające. Trzymałam sie dokładnie proporcji podanych w książce, jednak polecam dodać do masy budyniowej więcej mąki lub mąki ziemniaczanej, ponieważ moja masa nie za bardzo chciała stężeć. I pomimo że ciasto w smaku przebiło wiele innych ciast które szykowałam to niestety wizualnie nie było rewelacyjne. Polecam ciacho wszystkim, nie tylko fanom orzechów ponieważ było naprawdę baaaardzo smaczne 🙂

Składniki na blaszke 20×20 cm:

Ciasto:

– 4 jajka (białka i żółtka osobno)

– 100 g cukru

– 100 g mielonych orzechów (u mnie laskowe)

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ubijamy do momentu, aż cukier sie rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy delikatnie na najniższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół.

Masa:

– 120 g masła

– 0,5 opakowania budyniu

– 2 żółtka

– 2,5 łyżki cukru

– 1,5 łyżki mąki (polecam dodać więcej)

– 1,5 szklanki mleka

– puszka brzoskwiń

Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę. W 0,5 szklanki mleka roztrzepujemy budyń, mąkę i żółtka tak by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i do gotującego się mleka wlewamy masę mleczno – jajeczną. Mieszamy caly czas do momentu, aż masa stężeje. Odstawiamy do ostudznia. Masło ucieramy na puch i dodajemy wystudzona masę budyniową. Na końcu dodajemy brzoskwinie i delikatnie wszystko łączymy.

Polewa czekoladowa:

– 6 łyżek mleka

– 3 łyżki cukru pudru

– 100 g masła

– 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż składniki się dokładnie połączą, a polewa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Na pierwszy blat orzechowy wykładamy masę budyniową. Zostawiamy sobie kilka łyżek. Przykrywamy masę drugim blatem i delikatnie ją dociskamy. Resztę masy wykładamy na wierzch ciasta i polewamy ją przestudzoną polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Z foremnki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 340 kcal.

Ciasto orzechowe wg siostry Anastazji (3)

Ciasto orzechowe wg siostry Anastazji (2)

 

Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    ~Obżarciuch
    20 lutego 2015 at 15:57

    bardzo smaczne ciasto Ci wyszło, chętnie poczęstuje sie kawałkiem, a Ciebie w zamian zapraszam na mocno kokosowy tort na bazie kaszy jaglanej

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/02/tort-kokosowo-jaglany.html

  • Reply
    ~Buster
    20 lutego 2015 at 16:10

    Siostra Anastazja wie co dobre, to się już potwierdza nie pierwszy raz 😀 Genialny wypiek!

    http://www.buster.pw/zrob-sobie-corn-dogi/

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    20 lutego 2015 at 16:28

    Cudowne, pyszne ciasto, polecam też ciasto Oczy carycy z delikatnym kremem śmietanowo-serowym
    http://bulkazchlebem.pl/oczy-carycy

  • Reply
    ~ciastoBogova
    20 lutego 2015 at 18:12

    Genialne ciasto siostry Anastazji. Piękne zdjęcie. Zapraszam też na moje http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  • Reply
    ~pozytywny
    20 lutego 2015 at 22:38

    Ciasto wygląda i jest rewelacyjne 🙂 Pozdrawiam.

  • Reply
    ~Aga
    16 kwietnia 2015 at 18:59

    Tylko jedna lyzka maki do ciasta?

  • Reply
    ~Aga
    16 kwietnia 2015 at 19:00

    Dlaczego tylko jedna lyzka maki do ciasta?

    • Reply
      Justyna
      16 kwietnia 2015 at 22:03

      Można powiedzieć że mąka jest tu zastąpiona mielonymi orzechami. Zrobiłam tak jak było w przepisie i to ciasto orzechowe wyszło przepyszne. Pozrawiam

    Leave a Reply