Bez kategorii/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ SERNIKI

Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #9 Tarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady

Tarta cytrynowa z kawałkami czekolady to takie ciasto, które będzie się nadawało na każdą okazję i na każdą porę roku. Nie wymaga sezonowych owoców, ani żadnych wymyślnych składników. Właściwie ciasto miało wyjść dużo niższe, więc chyba z powodzeniem można by je zakwalifikować również jako sernik. Samo przygotowanie jest łatwe i dość szybkie. Chyba jedyną trudność sprawiła mi „kratka” na wierzchu, która miała powstać z odpowiedniego ułożenia pasków ciasta. Coś mi się tam pięknie pomieszało i paski zamiast utworzyć kratkę, leżały po prostu obok siebie. Najlepsze, że zauważyłam to dopiero jak wyjęłam ciasto z piekarnika 🙂 Wniosek jest jeden: jakkolwiek ułożycie ciasto na wierzchu – będzie dobrze 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm, piekarnik góra – dół bez termoobiegu:

Ciasto kruche:

– 190 g mąki

– 75 g cukru pudru

– 90 g zimnego masła

– 1 jajko

– szczypta soli

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i zagniatamy pomiędzy palcami jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji: 1/3 do 2/3, każdą owijamy w folię i wkładamy na 15-20 min do zamrażarki. W tym czasie szykujemy pozostałe składniki.

Nadzienie (masa serowa):

– 1 jajko

– 1 żółtko

– 100g cukru

– 500 g sera (zmielonego twarogu lub sera na serniki)

–  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

–  skórka otarta z 1 cytryny oraz sok z połowy cytryny (można ewentualnie zastąpić dwoma łyżkami lemon curd, jeżeli macie w zapasie)

–  około 40-50 g drobno posiekanej czekolady lub kropelek czekoladwych

Jeżeli korzystamy z całej czekolady należy ją najpierw drobno posiekać.  Skórkę z cytryny ścieramy na najdrobniejszej tarce, a sok wyciskamy. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz czekolady) wrzucamy do miski i krótko miksujemy, tylko do momentu ich połączenia. Na końcu wrzucamy czekoladę i delikatnie mieszamy ją łyżką.

Z lodówki wyciągamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Większą część ciasta wałkujemy tak aby pokryło ono dno oraz boki foremki (lub tak jak ja rozgniatamy po prostu ciasto rękami na blacie). Na ciasto wylewamy masę serową. Z pozostałego ciasta wałkujemy paseczki lub cokolwiek innego 🙂  i układamy je na masie serowej (bez obaw nie „utopią” się w masie). Pieczemy w 180 stopniach 45 – 50 minut. Gdyby w trakcie pieczenia ciasto kruche zbytnio się rumieniło, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a przed podaniem oprószamy lekko cukrem pudrem.

Z foremki wykroiłam 8 porcji. Jedna to 450 kcal. Oczywiście możecie kroić mniejsze kawałki, ale mi się to nie udało 🙂

Tarta i sernik w jednym :-)

Tarta i sernik w jednym 🙂

Moja nieudana "kratka" z ciasta kruchego

Moja nieudana „kratka” z ciasta kruchego

Ciasto szybkie i łatwe, idealne na niedzielę

Ciasto szybkie i łatwe, idealne na niedzielę

Tarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady

Tarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady

Smacznego!!!

Źródło przepisu: Just Yummy Bake

 

 

 

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    kasiac
    13 października 2016 at 11:22

    pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje 🙂

    • Reply
      Justyna
      15 października 2016 at 20:57

      Zgadza się 😉 więc polecam serdecznie

  • Reply
    Karolina
    15 października 2016 at 22:42

    Muszę zrobić w niedziele, będę miała gości to w sam raz :* ciekawy blog.

    • Reply
      Justyna
      16 października 2016 at 07:53

      Serdecznie polecam 🙂

  • Reply
    Ada
    1 marca 2017 at 11:11

    Polecam!!!! Robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca , przepis jest doskonały a sernikowa tarta szybko znika , pojawia się nawet na większych uroczystościach więc godna polecenia:)

    • Reply
      Justyna
      1 marca 2017 at 11:17

      Witaj Ada, bardzo się ciesze że smakuje 🙂 Uważasz, że powinno być na blogu więcej przepisów z twarogiem? Czy wolałabyś mieć dostęp do innych ciast? Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Ada
    1 marca 2017 at 16:47

    Z twarogiem jak najbardziej , szczerze mówiąc jestem zwolenniczką;) Jeżeli chodzi o ciasta szybkie i praktyczne a zarazem dobre w smaku , jak najbardziej dostępem jestem zainteresowana . Pozdrawiam Cię również i Życzę udanych dalszych wypieków;)

  • Reply
    Ada
    14 kwietnia 2017 at 07:15

    Witam drogoga Justynów! Oczywiście jak co jakiś czas jestem u Ciebie na blogu . Stawiam w tym roku na sernik ale też cytrynowy? Myślisz że wzorując się na Twoim przepisie , pomnażajac składniki *3 wyjdzie spory i dobry kawał ciasta? 🙂 I oczywiście tym razem z pianą . Pozdrawiam Cię serdecznie oraz Życzę wesołych Świąt Wielkanocnych

    • Reply
      Justyna
      14 kwietnia 2017 at 08:13

      Cześć Ada, po pierwsze fajnie, że do mnie zaglądasz bo już niedługo spore zmiany na blogu 🙂 Po drugie, nie wiem czy chcesz zrobić w blaszce prostokątnej czy w tortownicy. Bo jeżeli masz tortownicę 28-30 cm to powinno wystarczyć podwojenie składników. A jeżeli robisz na dużej prostokątnej blasze to faktycznie dobrze byłoby pomnożyć *3 🙂 Ewentualnie mogę Ci jeszcze polecić sernik a’la amerykańskie ciasteczko, też z kawałkami czekolady, tylko musiałabyś dołożyć sok i skórkę z cytryny 🙂 Pozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt 🙂

  • Reply
    Ada
    14 kwietnia 2017 at 08:56

    Dopiero teraz zauważyłam jakie błędy w poprzednim komentarzu ale tablet sam słowa wstawiał 🙂 W każdym razie zostanę przy tym przepisie i potroje składniki bo robię właśnie na dużej prostokątnej formie . Ale chciałam usłyszeć też Twoja opinię:) Myślę że serniczek pochłoną w pierwszy dzień Świąt . Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      14 kwietnia 2017 at 09:05

      W takim razie życzę smacznego 🙂 i oby wszystkim smakował 🙂

    Leave a Reply