Bez kategorii/ DESERY/ INNE

Lemon Curd – krem cytrynowy

Lemon Curd czyli po prostu pyszny krem cytrynowy robiłam już nie pierwszy raz. Testowałam też kilka wersji np. na lżejszą wersję bez masła. I jednak pozostaję przy tej oryginalnej i taką wam właśnie przedstawiam. Uważam że ta opcja jest najbardziej aksamitna w smaku i wogóle krem jest bardzo uzależniający. Nigdy całość nie zostanie do wypieku do którego miał by użyty, zawsze jest podjadany prosto ze słoiczka 🙂 Przepis znalazłam na stronie White Plate, chociaż podaję z moimi zmianami których sie trzymam.

Składniki na około 450 g kremu:

– sok i skórka otarta z 3 małych cytryn (oczywiście nie woskowanych i umytych)

– 3/4 szklanki cukru (ilość można zmieniać w zależności od upodobań)

– 2 jajka

– 2 żółtka

– 80 do 100 g masła (im więcej tym krem jest bardziej aksamitny no i maślany :-))

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku który stawiamy na niewielkim ogniu. Na początku należy wszystko dobrze wymieszać tak aby składniki dobrze się połączyły. Doprowadzamy całość do wrzenia i zmniejszamy gaz na możliwie najmniejszy. Gotujemy jeszcze około 5 min mieszając co jakiś czas. W tym czasie krem delikatnie zgęstnieję. Ściągamy  z gazu i przecieramy krem przez sito by pozbyć się ewentualnych grudek (raz tą czynność pominęłam i też było pysznie). Krem przelewamy do wyparzonych słoiczków, które odstawiamy do ostudzenia. Zamykamy szczelnie słoiczki i wstawiamy je do lodówki. Krem wykorzystyjemy do wszystkiego co nam akurat wpadnie do głowy 🙂 lub jemy prosto ze sloiczka.

Jak już pisałam z podanej ilości wyszło mi około 450 g. Jedna łyżka to około 85 kcal

Smacznego!!!

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    ~daria
    26 lutego 2015 at 12:54

    Nie róbcie Lemon Crud! To Pułapka! powinni go zakazać, bo uzależnia! 🙂
    Dawno nie jadłam nic pyszniejszego. Proporcje są idealne! Pycha!

    • Reply
      Justyna
      26 lutego 2015 at 14:06

      Cieszę się, ze smakowało. Pozdrawiam serdecznie:-)

  • Reply
    ~blachaciacha
    28 marca 2015 at 09:51

    Szukam własnie lemon curd do świątecznego mazurka, myśle ze skorzystam z Twojego przepisu, wyglada świetnie.

    • Reply
      Justyna
      28 marca 2015 at 13:36

      I był tez pyszny wiec polecam serdecznie i pozdrawiam:-)

  • Reply
    Justyna
    14 października 2018 at 15:49

    Zrobiłam z większej il masła i zrobił się rzadki

    • Reply
      Justyna
      15 października 2018 at 12:20

      Cześć Justyna, jedyne nad czym sie zastanawiam to czy użyłaś prawdziwego masła (82%)? Ponieważ przy innych mieszankach faktycznie moglo się tak stać

  • Reply
    Marta
    10 lutego 2019 at 12:54

    A ile czasu może stać w lodówce ?

    • Reply
      Justyna
      11 lutego 2019 at 10:04

      Spokojnie do 10-12 dni. Kiedyś zapomniałam o jednym słoiku i po 3 tygodniach pojawiła się pleśń.

  • Reply
    Tarta cytrynowa z czekoladą - Relaxtime
    26 marca 2019 at 13:58

    […] orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna […]

  • Reply
    Ciasto bez pieczenia - kokosowa zebra - Relaxtime
    3 czerwca 2019 at 14:08

    […] konfitury dla złamania smaku. Nie miałam akurat żadnej pod ręką, ale w lodówce znalazłam lemon curd, który też się nadawał. Słodki kokos przełamany cytryną okazał się strzałem w […]

  • Leave a Reply