Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA Z OWOCAMI

Tort Williams – bez pieczenia

Tort Williams (1)Naszymi ulubionymi owocami w ostatnim czasie są pomarańcze i gruszki, dlatego postanowiłam wykorzystać jedno z dwojga do jakiegoś pysznego wypieku. Tort Williams to pięknie wyglądający tort, którego ogromną zaletą (dla nie lubiących piec) jest fakt, że można go przygotować bez użycia piekarnika. Mus z białej czekolady, mus z ciemnej czekolady, a pomiędzy nimi warstwa gruszek – te smaki rewelacyjnie sie uzupełniają. I pomimo sporej ilości samej czekolady tort nie jest za słodki. Ciacho warte polecenia na wszelkie okazje i nie tylko 🙂 Przepis znalazłam na blogu Moje Menu.

Składniki na tortownicę 20 cm:

Masa ciemna:

– 120 g gorzkiej czekolady ( u mnie 65% kakao)

– 220 g mascarpone

– 1,5 łyżki masła

Masa jasna:

– 75 g białej czekolady

– 150 g mascarpone

– łyżka masła

Dodatkowo:

– 2 twarde gruszki + cukier waniliowy

– 8-10 biszkoptów typu „kocie języczki”

– garść platków migdałowych i ewentualnie drobno posiekanych orzechów

– około 100 ml mocno zaparzonej herbaty z cytryną

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do gotującej sie wody, w której wcześniej rozpuściliśmy mały cukier waniliowy. Gruszki gotujemy około 15 minut (nie mogą zbyt zmięknąć). Wyciągamy z garnka i osuszamy.

Na dnie blaszki wykładamy biszkopty, a wolne przestrzenie uzupełniamy migdałami i ewentualnie orzechami. Spód obficie skrapiamy herbatą z cytryną. Białą czekoladę rozpuszczamy w garnuszku wraz z masłem. Po jej rozpuszczeniu i połączeniu z masłem, przekładamy do miseczki z mascarpone i krótko ale dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na spód z biszkoptów. Na masie układamy gruszki delikatnie je dociskając. Foremkę wstawiamy do lodówki, a my szykujemy mase ciemną tak samo jak jasną. Czekolade rozpuszczamy z masłem, na końcu łączymy ją z mascarpone i przekładamy na gruszki. Torcik jest gotowy po około 2 godzinach w lodówce, można go przyozdobić kakao.

Z foremki wykroiłam 10 porcji. Jedna to około 400 kcal.

Tort Williams (2)

Tort Williams (3)

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

23 komentarze

  • Reply
    ~matleen
    10 marca 2015 at 12:12

    Wygląda wspaniale. Uwielbiam gruszki. Poproszę kawałek 😉
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

  • Reply
    ~marcelina
    10 marca 2015 at 15:21

    Mmmm pyszny musi być. Na pewno kiedyś taki zrobię! 🙂

    • Reply
      Justyna
      10 marca 2015 at 15:57

      Był pyszny:-) Gwarantuje:-)

  • Reply
    ~kuchniapszczoly
    10 marca 2015 at 15:35

    Nie znam takiego torciku, a widzę, że wart wypróbowania. Wygląda bardzo smakowicie (:

    • Reply
      Justyna
      10 marca 2015 at 15:57

      Polecam serdecznie i pozdrawiam

  • Reply
    Marta
    10 marca 2015 at 20:27

    Wygląda smakowicie, w dodatku z pysznym mascarpone. Zapisuję do wypróbowania 🙂

  • Reply
    ~Buster
    11 marca 2015 at 16:18

    Dodaję kolejny wspaniały tort do zbioru przepisów, pora wreszcie brać się za robotę 😀

    http://www.buster.pw/wino-z-ryzu-i-rodzynek/

  • Reply
    ~Ulubione Przepisy Barbary
    11 marca 2015 at 18:33

    Mascarpone jest rewelacyjne, uwielbia go:-)
    Mam tu coś na ząb też bez pieczenia. W wolnym czasie zapraszam.

    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/owsiane.html
    pozdrawiam

  • Reply
    ~justyna_mojemenu
    11 marca 2015 at 19:32

    Jako autora przepisu, potwierdzam że jest godny wypróbowania, robię na różne okazje i zawsze smakuje gościom. Polecam zwiększyć ilość masy czekoladowej kosztem masy białej, bo czekoladowa jest najlepsza.

    • Reply
      Justyna
      11 marca 2015 at 23:33

      Z chęcią jeszcze z jakiegos przepisu skorzystam bo kilka wpadło mi w oko;-) i muszę powiedzieć, że w tym cieście lepiej smakował mi masa biała. Ale to chyba wyjątek. Pozdrawiam

  • Reply
    ~Doris
    11 marca 2015 at 19:47

    ciekawe:)

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    11 marca 2015 at 20:12

    Ależ musi być pyszne, wypróbuj też przepis na ciasto bounty na dużą blachę
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-bounty

  • Reply
    ~pozytywny
    11 marca 2015 at 23:22

    Tort wygląda wybornie. Z pewnością wypróbuję ten przepis na niesamowity specjał. 🙂

    • Reply
      Justyna
      11 marca 2015 at 23:33

      Polecam serdecznie;-)

      • Reply
        ~pozytywny
        12 marca 2015 at 17:24

        Samo zdjęcie jest mega zachęcające. Cieszę się, że takie przepisy pojawiają się na tak wspaniałych blogach. 🙂

  • Reply
    ~gin
    12 marca 2015 at 17:14

    Mmm, kusząco wygląda 🙂 Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków 🙂

  • Leave a Reply

    9 + dziewięć =