Gruszki pod kakaową kruszonką (1)Prosty, szybki i niezwykle smaczny deser do wykonania na ostatnią chwilę. Słodkie gruszki idealnie skomponowały sie z kakaową kruszonką. Nie zdążyły u nas nawet dobrze wystygnąć, jedliśmy gdy były jeszcze mocno ciepłe 🙂 W sumie to planowałam inny deser, a gruszki były przeznaczone do ciasta, ale Moja Druga Połówka marudziła: może crumble?,  więc dałam sie przekonać i musze przyznać że był to bardzo dobry pomysł. Polecam serdecznie.

Składniki na 2 kokilki:

– 1 gruszka

– 50 g zimnego masła

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka kakao

– odrobinę masła do wysmarowania foremek

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wysmarowanych masłem kokilek. Mąkę mieszamy z cukrem i kakao. Na końcu dodajemy zimne masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki dokładnie się połączą. Kruszonką posypujemy gruszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż kruszonka ładnie sie zarumieni. U mnie trwało to 25 minut.

Jedna porcja deseru to około 370 kcal.

Gruszki pod kakaową kruszonką (4)

Gruszki pod kakaową kruszonką (3)Smacznego!!!