Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik z musem jagodowym

Sernik z musem jagodowym, który w zasadzie miał być tartą na kruchym cieście ale coś wyszło mi za dużo masy serowej. Dlatego w rezultacie mamy sernik, a jeszcze starczyło mi tej masy serowej na malutką foremkę. W tym cieście mamy jedno mistrzostwo i jedną rzecz do poprawienia. Zacznę od mistrzostwa: to masa serowa. Jak dla mnie wyszła idealnie. Dość ciężka, ale nie całkiem zbita, nadal kremowa. Przepyszna. Natomiast mus jagodowy powinnam dodać pod koniec pieczenia lub nawet pod warstwę serową. Wówczas pozostał by musem a tak to przyrumienił się zbyt bardzo. Więc to jest do poprawy ale za sam sernik ręczę rękami i nogami 🙂

Sernik z musem jagodowym, przepis na tortownicę o średnicy 22 cm:

Kruchy spód:

  • 260 g mąki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko

Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i zagniatamy ciasto pomiędzy palcami aby masło oblepiło pozostałe składniki. Dodajemy jajko i zagniatamy sprężyste ciasto. Gdyby ciasto mocno się lepiło dodajemy odrobinę mąki. Ciasto owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy do średnicy większej o kilka centymetrów niż nasza foremka. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Równamy boki. I wstawiamy foremkę do lodówki na czas przyszykowania masy serowej

Mus jagodowy:

  • 250 ml soku z jagód lub dobrze zblendowanych jagód
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej

Do zimnego soku dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. W tym momencie masa zgęstnieje i ściągamy z gazu do lekkiego ostudzenia.

Masa serowa:

  • 250 g mascarpone
  • 500 g twarogu na serniki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g cukru

Wszystkie składniki przekładamy do miski i bardzo krótko miksujemy, Tylko do momentu połączenia składników.

Na zimne ciasto kruche wylewamy masę serową. A na nią mus jagodowy. Gdyby był bardzo gęsty można nakładać go łyżeczką: miejsce w miejsce. foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 min w 170 stopniach

sernik z musem jagodowym
Sernik z musem jagodowym
sernik
Przepyszny sernik na cieście kruchym
sernik
Ciasto serowe z musem jagodowym
twaróg
Sernik z musem jagodowym

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

dwa + trzy =