Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ UCIERANE

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką to jedno z tych najprostszych ciast które znajdziecie na blogu. W ogóle ciast ucieranych z kruszonką jest u mnie sporo. Zmieniają się tylko owoce np. z rabarbarem czy z malinami. A to dlatego, że to mój sprawdzony przepis, który wychodzi zawsze, ale to naprawdę zawsze 🙂 I zawsze jest tak samo pyszne. Jedyne o czy trzeba pamiętać, to żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Co oznacza, że przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem należy je wyjąć z lodówki. Chociaż najlepiej zrobić to po prostu dzień wcześniej. Dziś opcja z jabłkami 🙂

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, blaszka 20×20 cm:

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Kruszonka:

  • 75 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 25 g cukru pudru

Ciasto:

  • 140 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 140 g maki pszennej
  • 30 g budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • około 4-5 średniej wielkości jabłek obranych i pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy pomiędzy palcami, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy do lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Masło miksujemy na puch. Dodajemy cukier i sól. Znów miksujemy. Dodajemy po jajku i za każdym razem miksujemy. Masa może wyglądać jakby była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze raz. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Dość gęsto układamy owoce, można je nawet delikatnie wcisnąć w ciasto i posypujemy całość równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni 45 minut. Piekarnik góra – dół.

Ciasto ucierane z jabłkami
Ciasto ucierane z jabłkami
Ciasto ucierane z jabłkami
Pyszne i proste ciasto ucierane
ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

4 × 5 =