Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką to jedno z tych najprostszych ciast które znajdziecie na blogu. W ogóle ciast ucieranych z kruszonką jest u mnie sporo. Zmieniają się tylko owoce np. z rabarbarem czy z malinami. A to dlatego, że to mój sprawdzony przepis, który wychodzi zawsze, ale to naprawdę zawsze 🙂 I zawsze jest tak samo pyszne. Jedyne o czy trzeba pamiętać, to żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Co oznacza, że przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem należy je wyjąć z lodówki. Chociaż najlepiej zrobić to po prostu dzień wcześniej. Dziś opcja z jabłkami 🙂
Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, blaszka 20×20 cm:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Kruszonka:
- 75 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 25 g cukru pudru
Ciasto:
- 140 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 140 g maki pszennej
- 30 g budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- około 4-5 średniej wielkości jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy pomiędzy palcami, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy do lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Masło miksujemy na puch. Dodajemy cukier i sól. Znów miksujemy. Dodajemy po jajku i za każdym razem miksujemy. Masa może wyglądać jakby była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze raz. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Dość gęsto układamy owoce, można je nawet delikatnie wcisnąć w ciasto i posypujemy całość równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni 45 minut. Piekarnik góra – dół.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments